Haminan talousalueen uutislehti

Pidetty opettaja vaihtaa vapaalle

Uuden-Summan koulu on oppilasmäärältään yksi Haminan suurimmista. Liikuntapaikatkin koulun pihamaalla ovat huippuluokkaa.

Uuden-Summan koulua vuodesta 1992 johtanut Mervi Kauppila sulkee opinajon ovet viimeisen kerran tammikuun viimeisenä päivänä, Neuvottoman koulusta 1986 alkanut työura on takana.

Tällä hetkellä 11 opettajan koulussa on 153 oppilasta ja eskarit siihen päälle.

– Viime vuonna koulu piti rempata, mutta Haminan eläväinen kouluverkkosuunnitelma siirsi hanketta. Nyt ei puhuta enää Uuden-Summan remontista vaan Haminan läntiselle alueelle rakennettavasta uudesta koulusta, sanoo Kauppila.

Uuden-Summan koulun lailla sisäilmaongelmien kanssa painiskelee Neuvottoman koulu. Senvuoksi haussa on kokonaisratkaisu, josta ei tosin ole vielä päätöstä.

– Jos yhteinen koulu rakennetaan eikä nykyisiä korjata, uuden koulun paikka on mielestäni vanhassa Summassa. Kannatan panostamista isoon yksikköön, sillä iso yksikkö antaa mahdollisuuksia valintoihin ja pieniin opetusryhmiin.

– Pienissä kouluyksiköissä tuntiresurssit menevät perusopetukseen. Isossa aikaa jäisi myös oppilashuollolle.

Uuden-Summan koulussakin on ollut runsaasti taustoiltaan ulkomaalisia oppilaita.

– Kaikki on sujunut ongelmitta. Ulkomaalaiset sopeutuvat suomalaiseen kouluyhteisöön vaivatta, kun antaa tilaa heidän omille kulttuureilleenkin.

Mervi Kauppila jättää koulutyön vakuuttuneena siitä, että työyhteisö pärjää ilman häntäkin. Hän tunnustaa kuitenkin tuskan, jonka irtautuminen aiheuttaa.

– Lisääntyvän vapaa-ajan aion täyttää liikunnalla. Saksankielen opiskelukin kiinnostaa.

– Aikanaan olin vuosia KymJP:n killan toiminnoissa tiivisti mukana, mutta killan toiminta hiipui ydinporukan ikäännyttyä. Hauskaa siellä riitti, kun sai touhuta erilaisten ihmisten parissa. Toiminta Kiltasisarissa paikkaa nyt sitä aukkoa. Zontien toiminnassakin olen ollut mukana nyt kymmenisen vuotta.

Kauppila sanoo olevansa luonteeltaan peruspositiivinen:

– Ajattele hyviä puoli äläkä takerru huonoihin. Se helpottaa omaakin elämää.

Mervi Kauppilan läksiäisiä vietetään Uuden-Summan koulussa perjantaina 31.1. Onnitteluja Kauppila vastaanottaa klo 11–13, jolloin koulun vanhempaintoimikunta tarjoaa kaikille kakkukahvit.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli