Jalkaprässi tuli tutuksi Riitta Rämälle ja molempien reisien ympärysmitasta katosi 9 senttiä. Valmentaja Heta Ahonen varmistaa taustalla.

Laihduttaminen on yksi ikiaikaisista ilmiöistä. Markkinamiehet tuputtavat milloin laihdutusvoiteita, milloin muita ihmelääkkeitä, mutta Jaalassa nykyisin asuva entinen haminalainen Riitta Rämä tietää omakohtaisesti keinot, joilla paino saadaan hallintaan!

Riitta laihtui vuodessa yli 20 kiloa ohjatun kuntoilun ja terveellisen ravinnon ansiosta.

Kotkan Keskussairaalassa kolmivuorotyössä työskentelevä Riitta saapui haastatteluun sutjakkaan sporttisena. Viime vuoden tammikuussa vaaka heilahti vielä lukemaan 90 kg, mutta nyt paino on vakiintunut 68 kiloon!

– Kaikki alkoi loppusyksyllä 2018 loukattuani selkäni hiihtolenkillä. Päästyäni sitten kuntoutukseen minut määrättiin ensimmäisenä vaa’alle, joka näytti reilusti yli 90 kilon painoa. Se herätti minut, kertoo Riitta.

Omin keinoin alkanut painonpudotus toi tulostakin muutamia kiloja, mutta uusi elämäntapa löytyi Riitan tavattua haminalaisen personal trainer Heta Ahosen. Terveelliset ruokailutottumukset yhdistettynä monipuoliseen harjoitteluun toivat tulosta.

– Kilot läksivät karisemaan yllättävän helposti, joka vielä paransi motivaatiotani kannustaen lisäämään kuntoilua.

Ongelmitta ei vuoden kuntoilukaan sujunut, kun Riitta pudotti kuntosalilla levypainon vasemman jalan ukkovarpaansa päälle.

– Murtuneen varpaan kanssa tein kuntosalilla mitä pystyin, mutta lenkkeilyyn tuli muutaman kuukauden paussi. Kotona kyytiä saivat kahvakuulatkin.

Riitta Rämä sanoo, että vahva motivaatio on ollut kaiken takana.

– Tuskin olisin jaksanut ilman Hetan tukea ja kannustusta. Ruokaremontissa oli kova urakka, sillä olen aina syönyt väärin. Isoon nälkään paljon ja vääränlaista ruokaa. Vain kerran tämän kuluneen vuoden aikana olin sortua roskaruokaan muuna kuin herkkupäivänä, mutta onnekseni Haminan AG oli tuolloin suljettuna.

– Elämälaatuni on parantunut kaikella tavalla. Oloni on selvästi parempi kaikin tavoin. Paluuta entiseen ei ole.

Vetoaminen pitkään työmatkaan on monelle jo syy siirtää elämäntapamuutosta. Riitta istuu auton ratissa jokaisena työpäivänä kolme tuntia.

– Kotona olen saanut lenkkikaverin 10-vuotiaasta pojastani, joka käy innolla uimahallissa mukana. Uinti oli minulle nuoruudessani se oikea laji.

Kun nuoren naisen vyötäröltä katoaa 14 senttiä ja lantion ympärysmitastakin kuivuu liki 20 senttiä, se tuulettaa jo vaatekaappiakin.

– Vaatevarastoni on päivitetty nykymitoille, mutta se on vain positiivinen ongelma, naureskelee Riitta.

Kannattiko vuoden reissu Hetan mukana?

– Yhteistyö Hetan kanssa on yksi elämäni parhaimmista valinnoista. Ammattitaitoisempaa valmentajaa en olisi voinnut itselleni löytää. Nyt voin fyysisesti ja psyykkisesti paljon paremmin.

– Yhteistyömme on sujunut erittäin hyvin ja helposti. Olen erittäin tyytyväinen tähän mennessä saavutettuihin tuloksiin. Yhteistyömme jatkuu vielä uusien tavoitteiden merkeissä, kiittelee Riitta ”piiskuriaan”.

Vinkki elämänmuutoksesta haaveileville?

– Kun olet päättänyt muuttaa elämäntapaa, älä mieti sitä laihdutuskuurina. Mieti, mitä haluat saavuttaa. Pysy päätöksessäsi. Muista että jokainen päivä tuo sinut lähemmäs tavoitettasi!

Ihannetapaus valmentajalle

Personal trainer Heta Ahonen sanoo, että pysyvä ja viisas painonpudotus on käytännössä lähes mahdotonta pelkästään liikuntaa lisäämällä. Tulosta tulee vasta, kun samalla isketään kiinni myös pinttyneisiin ruokatottumuksiin.

– Riitta Rämä on ollut minulle ihanneasiakas monellakin tavalla. Riitta on ollut mukana vahvasti motivoituneena ja kun siihen yhdistyy pitkäjännitteisyys ja luottamus valmentajaan, tulostakin tulee, arvioi Heta Ahonen, Riitan valmentaja.

Vääristä ruokatottumuksista Heta raakkaa ensimmäisenä pois päivittäiset tai useita kertoja viikossa syötävät pizzat, hampparit ja kaikki pika- ja valmisruoat.

– Laihduttaessa on syötävä riittävästi, mutta oikeita prosessoimattomia ruokia. Pasta, riisi, peruna, bataatti, liha, kala ja kana, kaikki ovat OK. Pelkkää riisiä ja kanaa ei siis todellakaan tarvitse syödä laihtuakseen! Kun syö usein ja vähän kerrallaan, silloin ei kiljuvaa nälkää tule.

– Kun keho huutaa ravintoa, ahmimalla kerralla syöty usein valtava ruokamäärä varastoituu elimistöön, mutta kun syö pitkin päivää, aineenvaihdunta on toiminnassa koko ajan ja annoskoot pysyvät hyvin hallinnassa.

– Riitta on toteuttanut ravinto-ohjeitani kuutena päivänä viikossa. Se seitsemäs on jätetty herkuttelupäiväksi jolloin on saanut syödä oman mielen mukaan vapaasti.

Heta sanoo olevansa valmentajana erityisen ylpeä ja tyytyväinen siihen, että Riitta on tehnyt joka ikinen päivä vuoden ajan sovitut hommat.

– Ei ole ollut tekosyitä tai selityksiä. Ei, vaikka elämässä on ollut monia isoja haasteita ja vastoinkäymisiäkin näiden 365 päivän aikana. Sellaisiakin, että moni olisi jo antanut periksi. Mutta tämä nainen on taistelija, sanattomaksi on valmentaja jäänyt monessa paikassa!

– Riitan kohdalla valmentajana olen poikkeuksellisesti joutunut välillä jopa käskemään häntä herkuttelemaan tai muuten hölläämään, ettei homma mene jopa liian vakavaksi.

Heta Ahosen ja Riitta Rämän yhteinen matka jatkuu tänäkin vuonna:

– Nyt mukaan on otettu uusia haasteita, kun nainen on jo hänen omassa tavoitepainossa!

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Mittanauha on lahjomaton. Riitan vyötärömitasta katosi vuoden aikana 14 senttiä!

Kaikki alkaa kuntosalilla kevyellä keppijumpalla, näyttää Riitta Rämä.

Vuoden kestänyt yhteinen matka on onnistuneesti takana: Riitta Rämä (vas.) ja Heta Ahonen.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image