Haminan talousalueen uutislehti

Lumi tuli mutta tuliko talvi?

Tiistaiaamu avautui Haminassa lumisena. Ensimmäisen kerran tänä talvena Haminan kaupungin lumenpoistopartiot starttasivat liikkeelle.

Liike-elämästä löytyvät pahimmat lumettomuudesta kärsijät: urheilu- ja ulkoiluvälinekauppa ja autorengaskauppa. Sekä tietenkin Uuperinrinteet.

Suurimmat tappiot on koettu aivan etelärannikollamme, jossa pakkaspäivät ovat olleet kortilla ja lumisateet ovat viikosta toiseen väistyneet Salpausselän alueen pohjoispuolelle. Jos lämpötila onkin taipunut ajoittain pakkasen puolelle, jo seuraavana päivänä on alkanut vesisade.

Ulkoilu- ja urheiluvälineiden kauppa kukoisti vuosi sitten. Lunta riitti ja suomalaisille perinteiset ulkoiluolosuhteet olivat loistavia. Suksikauppa kävi niin vilkkaana, että lopputalvella osasta urheiluvälinekaupoista suksia ei enää kaikille halukkaille riittänytkään.

Nyt tilanne on toinen: kehno ulkoilutalvi uhkaa jättää kaupan varastoon röykkiöittäin myymättömiä suksia.

Säitten aaltoliike on ennustamaton juttu, kaupan on vain pyrittävä sopeutumaan olosuhteisiin.

Uuperinrinteiden isäntää ei kukaan voi kadehtia. Pian ollaan helmikuussa, kun vähänkin normaalimpina talvina rinteet on saatu avattua viimeistään loppiaisena.

Nyt ovat lumitykit olleet koko talven lähinnä toimettomina, sillä tykkilunta ei voi tehdä, ellei pakkasta ole vähintään 2 – 3 astetta, mieluummin enemmänkin.

Autorengaskauppa odotti koko syksyn lumisateita ja talvirengasmyynnin reilua käynnistymistä. Turhaan odotti. Ei tullutkaan toivottuja lumipyryjä.

Moni autoilija on lumettomana alkutalvena tyytynyt toistaiseksi vanhoihin rengaskertoihin, joilla aikoo ajaa talven loppuun saakka. Ja jos vaikka lumipyrytalvi vielä tuleekin, kuka lähtee rengaskaupoille enää helmi – maalikuussa!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus