Haminan talousalueen uutislehti

Koronan pelko piinaa idässä ja lännessä

Melkeinpä mihin tahansa meneekin fyysisesti tai internetin ihmemaailmassa, hetken päästä kuulee tai lukee sanan koronavirus. Internetin, varsinkin meemien lietsoman kuolemanpelon takia voisi luulla, että koronavirus tappaisi tuhansittain ihmisiä ympäri Eurooppaakin. Viruksen on saanut 17 351 ihmistä ja siihen on kuollut 361, joista yksi Kiinan ulkopuolella.

”Vain” kaksi prosenttia on siis kuollut tähän uuteen mustaan surmaan. Luvun voisi olettaa olevan paljon suurempi maailmanlaajuisen massahysterian takia.

Tartuntapauksista vain 23 on ollut Euroopassa ja silti täällä Suomessakin panikoidaan koronasta. Hyvä esimerkki siitä on se, että joistakin Suomen apteekeista hengityssuojaimet ovat jo loppuneet.

Suomessa kuitenkin todennäköisyys sairastua ja kuolla koronavirukseen on häviävän pieni, ainakin tällä hetkellä. Joten ei vielä kannata heittää rahojaan hengityssuojaimiin, ellei tahdo sitten suojata itseään influenssalta, jonka saaminen ja siihen kuoleminen on huomattavasti todennäköisempää täälläpäin.

Vuonna 2014 media maalasi vastaavia uhkakuvia ebolasta ja suomalaiset, ainakin yläkoululaiset minut mukaan lukien pelkäsivät, että nyt on se kuolemisen aika koittanut. Kuitenkaan Suomessa kukaan ei kuollut ebolaan, ei edes sairastunut.

Niin ebolan kuin koronaviruksenkin kohdalla media on lietsonut pelkoa ja hysteriaa. Toisaalta, koronavirushan on luonnon ratkaisu ylikansoittumiseen, netissä ohitseni vilahtaneessa meemissä luki.

Nuorille meemit, joita viljellään ympäri internettiä, on keino lievittää pelkoa. Vuoden alussa meemien aiheena oli kolmas maailmansota, jota yksi jos toinenkin pelkäsi Iranin ja USA:n väleistä kertovaa uutisointia lukiessa.

En ole aivan varma, ovatko nämä meemit auttaneet minua käsittelemään näitä ja muitakin vaikeita asioita vai lietsomaan vain naurunsekaista paniikkia sisälläni. Tutkijoiden mukaan koronavirus kuolee alkoholilla ja korkealla lämpötilalla, joten tämänkin tiedon valossa suomalaisilla ei olisi mitään hätää sairastua koronavirukseen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide