Haminan talousalueen uutislehti

Yrittäjyys alkaa jo peruskoulussa

Vauhdikkaat liikeideat leijuivat valtoimenaan, kun yrittäjäkoulutuksessa olevat 90 nuorta pääsi esittelemään omia juttujaan Suomen merkittävimmässä nuorten yrittäjyyskilpailussa. Kotkassa pidetyn semifinaalin jalostuneimmat yritysideat menevät keväällä Helsingissä pidettävään valtakunnalliseen finaaliin.

Parhaana peruskoulujen NY-yrityksenä palkittiin Vehkalahden koulun oppilaiden Viivi Kirpun ja Saana Kuukan yritys Eventics NY, joka on orientoitunut tapahtumatuotantoihin.

– Kaikissa tapahtumatuotannoissa on tekijäpulaa ja me tarjoamme apukädet järjestäjille. Olemme jo olleet mukana Haminan joulunavauksessa sekä vuodenvaihteen tapahtumassa, kertoi Saana.

– Tarjoamme palveluitamme yritysten sisäisiin tapahtumiin, niiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tarvittaessa palkkaamme joukkoon lisääkin tekijöitä, paljastaa Viivi.

Eventics-tyttöjen kokemus tuli esiin jo esittelytilaisuudessa, jossa NY-yritykset esittelivät eli pitchasivat juttujaan: luonteva esiintyminen ja toiminta mikrofonin kanssa toimi saumatta.

Saana kertoi, että tulosten julistamisen hetkellä fiiliksissä oli sekä ylpeyttä että onnea:

– Vahvuutename meillä on ollut hieno tiimihenki. Viivin kanssa meillä on aina hauskaa. Taustalla meillä on ollut tukena huippuopettaja Paavo Kriktilä ja kilpailutilanteessa Santeri Simonen on antanut hyviä neuvoja.

– Nyt katseet kevään valtakunnalliseen sekä myös muihin tuleviin tapahtumiin, joita toivottavasti saamme järjestettäväksemme runsaasti. Koko vuosi yrittäjänä on tähän mennessä ollut erittäin opettavainen ja hieno kokemus, josta jää paljon oppeja ja hyviä muistoja, hehkutti Saana.

Oppilaittensa menestystä seurasi sivummalta Vehkalahden koulun NY-kursseja jo yhdeksättä vuotta vetävä opettaja Paavo Kriktilä. Alueellisessa karsinnassa Vehkalahden koulusta oli mukana puoli tusinaa NY-tiimiä omine ideoineen.

– Kun onnistuu plokkaamaan hyvän idean, nuoret ovat intoa täynnä. Idean käsittelyssä kaikki lähtee siitä, onko idealla markkinaa, valotti opettaja.

Upeita ideoita oli paljon. Ekamin CarCats NY esitteli autoilijain palveluihin erikoistunutta juttuaan. Kolmen nuoren naisen tiimi hoitaa autojen pesut, vahaukset ja pienhuollot.

– Työmme jakautuvat osaamisalueitten mukaan. Automaalariksi opiskeleva Anna Särkkä tietää kaiken maalipinnoista ja me muut olemme sitten mukana esimerkiksi renkaittenvaihdossa ja autojen pesuissa ja siistimisessä. Tilauskirjamme yltää maaliskuulle saakka, paljasti Jenna Salmela. Kolmas CarCats on Annika Vuorela.

Kehitysyhtiö Cursorissa nuorten yrittäjyyskoordinaattorina työskentelevä Maarit Koverola kertoi, että NY-taso vaihtelee vuodesta toiseen.

– Tällä kerralla erottuivat ääripäät aikaisempaa enemmän. Kärkeen nousseilla oli valmiuksia ja kyllä tekemisessä pitää olla takana myös vahva motivaatio, arvioi Koverola.

Haminalainen Pappilansalmen koulu oli tapahtumassa mukana toistaiseksi vain kuunteluoppilaana.

– Pappilansalmessakin on olemassa selkeät suunnitelmat 2-vuotisen yrittäjyyden ottamisesta valinnaisaineeksi. Ensimmäinen vuosi olisi perusasioiden opettelua ja NY-yritysten perustaminen olisi sitten toisen vuoden juttu, sanoi Maarit Koverola.

Paras liikeidea syntyi musiikilla

Nuorten yrittäjyyskilpailun Kymenlaakson aluekilpailun parhaana liikeideana palkittiin Kotkan lyseon nuorten Leea Heringin, Kiia Hoikan ja Sofia Salosen Musiikkia saatavilla NY. Seuraava askel vie valtakunnalliseen finaaliin!

Paras peruskoulujen yritys oli Vehkalahden koulun Eventicks NY. Finaaliin menee myös parhaaksi toisen asteen yritykseksi noteerattu Ekamin CarCats NY, jossa autojen parissa puuhaavat Jenna Salmela, Anna Särkkä ja Annika Vuorela.

Parhaasta messupisteestä palkittiin Vehkalahden koulun MainosMakers NY, jonka takana on kolmikko Erik Nevolainen, Antti Uusoksa ja Toni Tervo.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide