Haminan talousalueen uutislehti

Kyselytunneille ei tullut kannatusta

Haminan hallintosäännön päivittäminen puhutti kaupunginvaltuustoapuolitoista tuntia. Kipupisteeksi nousi kaupunginhallituksen kyselytuntien poistuminen uudistetusta hallintosäännöstä.

Valtuutettu Ari Rinne (ps) olisi säilyttänyt kyselytunnin mukana hallintosäännössä saaden esitykselleen myös kannatusta.

– Poistamalla julkisen kyselytunnin tapahtuvaksi suljettujen ovien takana emme lisää hallinnon läpinäkyvyyttä vaan päinvastoin. Kuitenkin olemme yhteisesti korostaneet hallinnon läpinäkyvyyden lisäämistä, sanoi valtuutettu Rinne.

Esitys sai kannatusta monissa puheenvuoroissa. Hallintojohtaja Marja Ovaska joutui moneen kertaan perustelemaan esitystään. Hän muistutti, että nykymuodossaan kyselytunti ei ole keskusteleva ja kyselytunnille on esitettävä kysymykset kirjallisina 10 päivää etukäteen.

– On myös asioita, joita kyselytunnilla ei voi käsitellä, kuten esimerkiksi kaupungin osakeyhtiöihin liittyvät asiat. Kyselytunneilla voi esittää kysymyksiä koskien vain kaupungin hallintoa ja taloutta, valisti Ovaska.

Valtuutettu Milko Niemi (kok) muistutti, että valtuutetuilla on lukuisia foorumeita päästä esittämään kysymyksiä kaupungin johdolle sekä virkamiehille iltakoulun ohella esimerkiksi valiokuntien kokouksissa ja iltakouluissa. Osallissuuteen on kuntalaisilla mahdollisuudet jo olemassa.

Valtuutettu Jaana Suikkanen (kok) sanoi, että mikään ei estä kaupunkilaisia kyselytilaisuuksien järjestämiseen.

– Se ei edellytä kirjausta hallintosääntöön. Paikkoja tilaisuuksien pitämiseen on useita, vakuutti Suikkanen.

Valtuutettu Peter Muurman muistutti, että luottamushenkilöt edustavat hallinnossa kuntalaisia ja ovat velvollisia valvomaan viranhaltijoitten toimia.

– Julkisen vallan toimiminen pitää olla aina julkista, painotti Rinteen esitystä kannattanut Muurman.

– Avoimmuus pitää meidät nöyrinä, sanoi valtuutettu Markku Lainen kannattaen Rinteen esitystä.

Äänestyksessä kaupunginvaltuusto päätti poista kirjauksen ennen valtuuston kokouksia pidettävistä kyselytunneista. Päätös syntyi äänin 28–14.

Perussuomalaisten lailla kyselytuntien säilyttämistä kannattivat valtuustoryhmä Suunnan Tero Pasi, Tomi Tuomisalo ja Kalle Heijari, Keskustan Hannah Honkanen ja Ismo Kiuru, sosialidemokraatti Jorma Kasari sekä Kristillisdemokraattien Riitta Oksman ja Markku Laitinen.

Paikkakunnalta poismuuton vuoksi valtuuston jättäneen Pirkko Parjasen (kd) sijaan valtuusto valitsi Kristillisdemokraattien ensimmäisen varavaltuutetun Markku Laitisen.

Parjasen tilalle kaupunkikehitysvaliokuntaan nostettiin Markku Ruokonen (kd), josta tuli myös kd:n valtuustoryhmän vetäjä. Kilpailukykyvaliokunnassa Parjasen paikan täyttää Riitta Oksman.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös