Kari Lecklin arvioi, saako kolhun suoristettua siististi, vai pitääkö peltiä korvata.

 

Korjaamotien varrella sijaitseva korjaamo on nähnyt paljon, sillä rakennuksessa on kunnostetty ajoneuvoja jo noin 50 vuotta. Nykyisin tiloissa toimii Haminan Autoapu Oy, joka osti liiketoiminnan vuonna 2005 Kotkan Autoapu Oy:ltä. Haminan Autoapu Oy liittyi osaksi Autoklinikka-kejtua vuonna 2016.

– Olemme saavuttaneet vakiintuneen aseman ja luoton vuosien saatossa, osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lasse Kolsi hymyilee.

Autokorjaamo työllistää tällä hetkellä kahdeksan alan ammattilaista, joista kukin on erikoistunut omiin osa-alueisiinsa. Rakennuksesta löytyy myös maalaamo kuivatusuuneineen.

– Maalaamon ansiosta saamme korin korjaukset tehtyä alusta loppuun saman katon alla, Kolsi pohtii.

Haminan Autoklinikan läpi kulkee vuosittain noin 2000 autoa. Kolsin mukaan kaksi kolmasosaa töistä muodostuu vahinko- ja kolaritöistä, ja niistä suurin osa taas on pienehköjä kolhuja ja tuulilasin paikkauksia tai vaihtoja.

– Parkkipaikkahaavereita sattuu helposti. Niistä selvitään yleensä pintakäsittelyllä ja pellin suoristamisella, mutta suoristaminen on aikaavievää ja tarkkaa käsityötä.

Kolarityöt ovat pääasiallisesti vakuutusyhtiöiden toimeksiantoja. Jos vahingot ovat liian suuret, auto menee lunastukseen.

– Paljon pystymme silti tekemään. Peltiä voi korvata, ja käytämme siihen mahdollisuuksien mukaan kierrätysosia.

Kolmasosa ajoneuvoista tulee määräaikaishuoltoon, jotka suoritetaan merkkikohtaista ohjeistusta seuraten.

– Autojen sähköistyttyä yhä enemmän vian selvittämiseen tarvitsee usein diagnosointilaitteistoa, jota ei kovin monelta autotallista löydy. Huollosta on tullut osin vaivalloista kotioloissa, Kolsi arvioi.

Kehityksen mukana on tullut paljon hyvää. Kolsi kertoo esimerkiksi autojen turvallisuuden nousseen merkittävästi.

– Niin sanotuissa pikkuautoissakin rakenteet ovat melkoisen vankkoja verrattuna edeltäjiinsä. Kehotamme silti tarkkaavaisuuteen liikenteessä, ettei turvalaitteistoa tarvitsisi sillä tavalla tositilanteessa testata.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Pohjakitti takaa siistin lopputuloksen. Erik Metsälä käsittelee irrotetut osat erikseen, ja kiinnittää ne valmiina ja kuivuneina paikoilleen.

Huollot kaipaavat avukseen usein välineitä, joita ei kotoa löydy. Pekka Heiskanen paikantaa vian ja etsii vaihdettavat osat käsiinsä.

Kuivatusuunin ansiosta maalipinnan kuivumista ei tarvitse odottaa kokonaista vuorokautta.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image