Haminan talousalueen uutislehti

Kultasepänliikkeeseen vai kangaskaupoille?

Karkauspäivä oli ennen nurinkurisuuksien päivä. Tänä vuonna se osuu ensi lauantaille, ja perinteen mukaan silloin on naisten tilaisuus esittää se suuri kysymys; siis kosia kumppaniaan. Mikäli vastaus on kieltävä, mies on neidolle velkaa hamekankaan.

Nykyään ei tietenkään ole väliä, kuka kosii ja minä päivänä. Avioliittojen suosio on silti selkeästi laskussa.

Vuoden 2018 tilastot kertovat, että liittoja solmittiin kyseisen vuoden aikana vajaat 24 000. Luku on noin 2 700 vähemmän, kuin vuoden 2017, jolloin yli 26 500 paria sanoi toisilleen ”tahdon”.

Vuodesta 2017 lähtien tilastoihin on listattu kaikki avioliitot ja erot, joiden osapuolista vähintään toinen asuu vakituisesti Suomessa. Vaihtoehtojen puutteesta ei siis ole kyse, vaikka kotimaassa ikäryhmät pienenevätkin.

Avoliitot, yksin asuminen ja lapsettomuus kasvattavat suosiotaan, mutta eivät ole syrjäyttämässä naimisiinmenoa tai perhe-elämää. Hamina panostaa lapsiperheisiin muun muassa sijoittamalla vuoden 2020 aikana päiväkotien ja koulujen peruskorjauksiin yhteensä 953 000 euroa ja varhaiskasvatuksen opettajien määrää lisäämällä.

Sormusten vaihtoon ja lastentekoon ryhdytään silti auttamatta paljon myöhemmällä iällä, kuin viime vuosisadalla. Vaikka tilastojen mukaan muutosta ei ole odotettavissa, voimme kuitenkin nyt hieman jännittää ja odottaa, mitä nurinkurisuuksia ensi lauantaina karkauspäivä tuo tullessaan.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus