Haminan talousalueen uutislehti

Jussin Market lajinsa viimeinen

Lauantaina viimeistä kertaa asiakkaitaan Tallinmäellä palvelleen elintarvikekauppa Jussin Marketin mukana kääntyi yksi lehti Haminan historiassa. Kun vielä 1960–1970-luvuilla kaupungissa oli jopa kymmeniä pieniä elintarvikekauppoja, nyt ei ole ainoatakaan. Vuonna 1954 perustettu Jussin Market oli kaupoista viimeinen, muut ovat lopettaneet jo vuosia sitten.

Lauantaina viimeistä kertaa asiakkaitaan Tallinmäellä palvelleen elintarvikekauppa Jussin Marketin mukana kääntyi yksi lehti Haminan historiassa.

Kun vielä 1960–1970-luvuilla kaupungissa oli jopa kymmeniä pieniä elintarvikekauppoja, nyt ei ole ainoatakaan. Vuonna 1954 perustettu Jussin Market oli kaupoista viimeinen, muut ovat lopettaneet jo vuosia sitten.

Muutosten tuulet ovat kaupan alalla käyneet viimaisina. Kaupat olivat vuosikymmeniä sitten pieniä mutta toimivia. Kauppiaan lisäksi työssä oli usein vain hänen puolisonsa, joillakin oli työntekijäkin.

Palvelu oli riittävä. Kaupasta sai peruselintarpeet, leivän, maidon ja jotakin särvintä myös leivän päälle. Se riitti, kun myös kaupunkitalouksissa oltiin jossakin määrin omavaraisia, pihan perällä oli perunamaa, ehkä muitakin vihanneksia.

Jussin Marketin perusti Oiva Husu Tallinmäelle, jossa oli vain muutama talo ja Husun kaupan onnistumista epäiltiin avoimesti. Kylästä puuttui kunnallistekniikka, jonka tultua alkoivatkin kasvun vuodet. Kauppias sai työnsä jatkajan pojastaan Juhasta.

Yhteiskunta ympärillämme on muuttunut ja kaupanpidon edellytykset ovat samalla vähentyneet. Kun Haminassa oli vielä 1970-luvulla kaksikin tukkuliikettä palvelemassa kauppiaita, tällä vuosituhannella ei sitä palvelua ole. Markkinat ovat kahden suuren kaupparyhmittymän hallinnassa.

Lähikaupan voima oli läheisyydessä: kaupassa piipahdettiin jalkaisin, kun matkaa ei juurikaan ollut. Nyt kauppaan ja marketiin on mentävä autolla. Samalla ostosten määrä on kasvanut ja kauppakäynnit vähentyneet.

Pekurisen kauppa, Kujalan kauppa, Kyyrön, Heikkilän ja Pylkkäsen kaupat, Arolan kauppa ja Toivosen kauppa ja monet muut. Kaupan murros on sulkenut ne ja nyt viimeisenä ovensa sulki Jussin Market.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus