Haminan talousalueen uutislehti

Onko pakko jos ei taho?

”No ota nyt ees vähäsen.” ”Maistasit vähän, kyl tähän tottuu.” Muutkin vastaavat lausahdukset ovat minulle ja kaltaisilleni nuorille tuttuja. En juo. En siksi, että olisin uskovainen, tiukkapipo tai mitään muutakaan. En vain juo, koska en halua ja mielestäni se on pahanmakuista. Ja tämä on monille ihmisille erittäin vaikea ymmärtää.

”No ota nyt ees vähäsen.” ”Maistasit vähän, kyl tähän tottuu.” Muutkin vastaavat lausahdukset ovat minulle ja kaltaisilleni nuorille tuttuja. En juo.

En siksi, että olisin uskovainen, tiukkapipo tai mitään muutakaan. En vain juo, koska en halua ja mielestäni se on pahanmakuista.

Ja tämä on monille ihmisille erittäin vaikea ymmärtää. Pelkkä ei, en tahdo, ei vain riitä suurimmalle osalle ja he vaativat minua perustelemaan juomattomuuteni.

Mutta mitä voisin enempää perustella? Miksi minun ylipäätään pitäisi perustella juomattomuuttani? Koska yleensä totuus ei riitä, keksin tekosyitä sille, miksi en voi juoda.

Mutta yleensä heitän kysymyksen takaisin heille ketkä kysyvät. Miksi minun pitäisi juoda? ”Jotta sulla ois hauskaa.”

Hämmentävää. Missään näissä tilanteissa en ole itkenyt nurkassa valittaen kuinka tylsää on, minkä takia tämä vastaus hämmentää. Ei hauskuus ole objektiivinen asia. Minulla on hauskaa lähes kaikkialla missä olen ystävieni seurassa, enkä tarvitse alkoholia siihen.

Juomattomuuteeni liitetään yleensä siihen, että kritisoisin muiden valintoja paikoissa, jossa nautitaan alkoholia. Näin ei ole, sillä minua ei lainkaan kiinnosta, mitä kenenkin lasissa on juhlissa.

Tuntuu inhottavalta, kun minut jätetään usein kutsumatta illanviettoihin, bileisiin yms. vain sen takia etten juo. Koska ”en voi pitää hauskaa kun muut juo”. Koska ”kuitenkin moralisoisin muiden tekemisiä.” Ei pidä paikkansa. Ärsyttävää.

Monien aikuistenkin on vaikea ymmärtää, että en juo. Äitini kertoessa joskus muille aikuisille, että olen helppo teini, koska en juo tai järjestä kotibileitä, osa aikuisista katsoo häntä huvittuneena. He kuvittelevat, että olen vain onnistunut salaamaan äidiltäni sen, etten juo.

Miksi salaisin, jos joisin? Olenhan minä sentään täysi-ikäinen, eikä alkoholin juominen olisi minulle laitonta.

Eniten hämmentää se, että olen kokenut tätä kaikkea siitä lähtien, kun olen ollut yläkoululainen. Silloin juomattomuuteni syyksi ei riittänyt sen laittomuus ja se, että omatuntoni kolkuttaisi, jos joisin.

Tämä kyllä vähän pistää kyseenalaistamaan suomalaista alkoholikulttuuria. Ei kaikkien tarvitse juoda, eikä kenelläkään ole velvollisuutta selitellä sitä miksi ei juo, joten lopettakaa se hämmästely ja kyseleminen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus