Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Teini suututtaa, itkettää ja naurattaa

Sanna Silvo, Jenny Amperla ja Marjut Lauronen halusivat perustaa vertaistukiryhmän, koska heillä on kokemusta lapsista ja nuorista sekä omien perheiden että työn kautta.

– Hiekkalaatikkokeskusteluja teinien vanhemmille, vertaisohjaaja Marjut Lauronen summaa nauraen. Kamalat äidit -vertaistukiryhmä rantautui Haminaan Kumppanuustalo Hilmaan tammikuussa. Ryhmä on tarkoitettu murrosikäisten lasten äideille paikaksi, jossa pääsee kohtaamaan muita vanhempia.

Kamalat äidit syntyi vuonna 2007 Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen eli NNKY:n kehittämisprojektina, ja ensimmäinen virallinen ryhmä aloitti toimintansa Oulussa vuonna 2010. Valtakunnalliseksi se levisi vuonna 2015 Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

– Taaperoiden äidit näkevät toisiaan helpommin milloin missäkin, ja pääsevät jakamaan kokemuksia ja omia tuntojaan. Teinien vanhemmille tällaisia mahdollisuuksia on vähemmän, Lauronen pohtii.

Kumppanuustalo Hilman järjestösuunnittelija Lauronen, avoimen varhaiskasvatuksen esimies Sanna Silvo ja nuorisokoordinaattori Jenny Amperla yhdistivät voimansa tuodakseen haminalaisille vanhemmille mahdollisuuden vertaistukeen. Kaikki Kamalat äidit -vertaisohjaajat koulutetaan ja heille annetaan tarvittavat materiaalit tapaamisten järjestämistä varten.

– Kuitenkin tapaamisten aiheet ja luonne määräytyvät enemmän osanottajien mukaan. Täällä meitä on puhuttanut esimerkiksi sosiaalinen media ja puhelinten käyttö, Amperla kertoo.

Kokoontuva ryhmä otti uusia osanottajia mukaan muutaman ensimmäisen kerran ajan, mutta sen jälkeen äidit ovat tavanneet suljettujen ovien takana.

– Luottamuksellisuus on meille ehdottoman tärkeää. Siksi nyt olemassaolevaan ryhmään ei voi enää liittyä, mutta uusi ryhmä voisi olla täysin mahdollinen vaikka syksyllä, Amperla selventää.

Oman Kamalat äidit -ryhmän voi perustaa kuka tahansa vertaisohjaajaksi haluava kunhan käy Kamalien äitien perehdytyskoulutuksen ja löytää itselleen ohjaajaparin.

Haminan Kamalat äidit -ohjaajat toivovat, että useampi uskaltaisi jakaa ajatuksiaan ihan tavallisesta arjesta tärkeässä elämänvaiheessa olevan nuoren kanssa. Ohjaajat kuvailevat murrosikää fyysisesti ja henkisesti raskaaksi koitokseksi eritoten teinille, mutta myös muulle perheelle.

– Se on osa elämää, osa kasvua. Nuoret käyvät läpi suuria muutoksia, joten kannustamme kärsivällisyyteen ja ymmärrykseen murrosikäisen kanssa, Silvo toteaa.

Kamalat äidit -ryhmässä ei ole kiellettyjä tunteita. Joskus suututtaa, joskus itkettää, mutta yleensä naurattaa.

– Asioita ei kannata jäädä pyörittelemään yksin. Ääneen sanottuna ne eivät usein tunnu enää niin suurilta möröiltä, Lauronen hymyilee.

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli