Haminan talousalueen uutislehti

Riistapäällikön byrokratiamurheet kaikkoavat pian

Erkki Kiukas on jo työpöytänsä puhdistanut. Viimeiset viikot ennen kesäkuussa alkavaa eläkettä mies kuluttaa rästilomien parissa.

Kaakkois-Suomen alueen riistapäällikkönä Haminassa lähes 26 vuotta työskennellyt Erkki Kiukas, 62, heittää vapaalle, eläkepäivät koittavat 1. kesäkuuta.

Uusi riistapäällikkö Henri Mutanen aloittaa 1. huhtikuuta.

– Kun virkatehtävät jäävät, aikaa on enemmän kalastukselle ja tietenkin myös metsästykselle. Olen viljellyt koko ajan luomussa sukutilaamme entisessä Haukivuoren kunnassa, siellä riittää vapaa-ajaksi tekemistä. Leipä leivotaan omista ruisjauhoista, sanoo Kiukas.

Kaakkois-Suomen toiminta-alueella on 20 riistanhoitoyhdistystä ja alueen muodostavat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat sekä entisen Suomenniemen kunnan alue Etelä-Savon maakunnassa.

Riistapäällikkönä Kiukas on vastannut toimialueellaan riistatalouden toteutumisesta riistanhoitoyhdistysten toimintaa tukien.

– Mukavinta on ollut se, ettei työssä ole kahta samanlaista päivää. Työskentely erähenkisten tahojen kanssa on maistunut aina makealta kierrellessäni metsästäjien tilaisuuksissa.

Työn varjopuolista kysyttäessä vastaus tulee välittömästi:

– Byrokratia lisääntymiselle ei loppua näy, sen purkutalkoista puhutaankin. Jolleivat byrokratiaa lisäävät pykälät tule Arkadianmäeltä, niitä suoltaa Bryssel. Pykälät voivat muuttua jopa kolme kertaa vuodessa, joka hankaloittaa valtavasti mm. lupahallintoa, metsästäjätutkinto- ja koulutusohjelmiamme, sanoo Kiukas.

Suurpetohavainnot ovat Kymenlaaksossakin arkipäivää, milloin on nähty susia, milloin ilveksiä.

– Sudet liikkuvat laajalla alueella, sillä niillä on helmi-maaliskuussa kiima-aika. Jos kyseessä on susipari, pentuja on odotettavissa keväällä. Susi ei kuulu talojen pihapiiriin. Jos niitä havaitaan, ne pyritään ensisijaisesti karkoittamaan metsiin niille tyypillisimpiin maisemiin.

Riistaeläinkantoja riistakeskukset tarkkailevat aluekohtaisesti. Luonnonvarakeskus tekee viralliset riistaeläinten kanta-arviot. Niiden perusteella määritellään esimerkiksi hirvenkaatolupien määrät.

– Rannikolla Vehkalahti – Hamina -alueella hirvikanta on suurin. Viime vuonna Kaakkois-Suomen alueella kaadettiin 2 800 hirveä. Viime syksynä oli luvat 24 karhunkaadolle, ilveslupiakin oli 16.

Riistaeläimistä eniten on lisääntynyt metsäkauris:

– Vuonna 1995 Kaakkois-Suomen ainoat kaurishavainnot tehtiin Rautjärvellä, nyt metsäkauriit ovat levinneet koko alueelle ja talvikanta on jo yli 2 000 kaurista. Tieliikennekin harventaa kantaa, sillä vuosittain kolareissa menehtyy yli 150 kaurista.

– Uutena riistaeläimenä metsissä liikkuu villisika, joita alueellamme on jo parina viime vuonna kaadettu viitisensataa. Viime vuonna alueella kirjattiin 14 villisikakolaria.

Metsästysseurat järjestivät riistapäällikölleen makoisat läksiäiset lahjoineen. Asuna oli supiturkki ja ohjelmassa oli mm. tykilläampumista.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli