Palvelinjätti Googlen liki 1,5 miljardin euron investointi on pääsemässä täyteen vauhtiin. Ilmakuvasta saa käsityksen alueen laajuudesta, mutta todellisuus kirkastuu vasta parin vuoden kuluttua, kun kaikki on valmista. (Kuva: Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula)

Hamina on selkeästi vetovoimainen ja selvästi kokoaan suurempi kaupunki. Näin arvioi Haminan tilannetta maamme kaupunkikartassa Haminan muutosjohtaja Simo Kaksonen.

– Kun Haminaa vertaa muihin noin 20 000 asukkaan kaupunkeihin, olemme kyllä kokoamme ylemmässä sarjassa. Meillä on monta selkeää vetovoimatekijää, joista Hamina tunnetaan: satama, RUK sekä jättimäiset teollisuusinvestoinnit kuten Google, listaa Kaksonen.

Tokkopa missään maamme kaupungeissa ollaan kaupungin asiainhoitoon täysin tyytyväisiä. Myös Haminassa on oma oppositionsa. Muutosjohtaja Kaksonen vakuuttaa, että Haminassa työskennellään koko ajan vetovoiman lisäämiseksi, sillä kaupungin ulkoinen maine on kova.

– Haminassa myös menestytään. Meillä on tehty miljardiluokan investointeja, joista muualla ollaan meille kateellisia. Haminan luomat puitteet esimerkiksi satamasidonnaisen teollisuuden saamiseksi tänne tuottavat tulosta, mutta isoissa asioissa eteneminen on usein hidasta.

Hamina on vetovoimassaan raskaassa sarjassa, mutta muutosjohtaja sanoo, että panoksia ei ole syytä panna yksinomaan Haminan ulkoisen vetovoiman lisäämiseen uusien asukkaiden hankkimiseksi. Kaksonen pitää vähintään yhtä tärkeänä myös nykyisten asukkaiden hyvinvoinnista ja palveluista.

– Hamina huolehtii myös omistaan. Meillä on alkamassa osallistava suunnittelu Kesäpuiston ilmeen uudistamiseksi, samoin suurlipun aukion muuttamisesta odotetaan palautetta kansalaisilta. Haasteita ydinkeskustan eli Linnoituksen alueen muutoksissa riittää, sillä suuri osa keskustasta on museoviraston määräämässä suojelussa.

– Hamina on myös vahva tapahtumakaupunki. Meillä on ainutlaatuiset puitteet suurten kesätapahtumien järjestämiseksi ja lippulaivamme on ilman muuta jälleen ensi kesänä järjestettävä Hamina Tattoo.

Haminan tulevaisuus on jatkossakin osaamisessa. Vastikään kaupunki on vahvistanut virkakuntaansa rekrytoimalla uuden kaavoitusarkkitehdin, kaupungininsinöörin ja kiinteistöpäällikön.

Kaksonen luottaa, että kaupungin henkilöstön osaaminen on korkealla tasolla, sillä monissa virkatehtävissä on palkattuina monien ammattien hallitsijoita ja osaajia.

– Maailman muutosvauhti on valtava. Uusi sukupolvi arvioi asioita eri tavalla kuin varttuneempi väki. Senvuoksi on tarpeellista saada myös uusia osaajia kaupungin väkeen.

  • Slider image

Muutosjohtaja Simo Kaksonen käy aktiivisesti tutustumassa myös Haminan yrityksiin. Palvelinjätti Googlen työmaahan oli tutustuttava aidan takaa.

  • Slider image