Jarmo Pousi käy aamuisin tarkastamassa kasvihuoneet. Juicyn kasvu kylvösiemenestä satovalmiiksi kestää 5-6 viikkoa.

Pousin Puutarha oli ensimmäisenä tuomassa jääsalaattia suomalaisten ruokapöytään.

– Maito, leipä ja salaatti, ne menevät monella automaattisesti ostoskoriin. Salaatti on jo kauan ollut osa perusruokaruokavaliotamme, toteaa Pousin Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pousi.

Pousi on tillin ja salaattien, erityisesti jääsalaatin suurkasvattaja, jonka tuotteita menee keskusliikkeiden kautta päivittäistavarakauppaan sekä ammattikeittiöihin koko maahan.

Jo muutaman viikon ajan on myynnissä ollut Juicyä, Pousin uutuussalaattia.

Jääsalaatti on ollut jo yli 20 vuotta suomalaisten ykkössalaatti. Tänä aikana Pousi on testannut satoja lajikkeita kehittääkseen salaatista entistä parempaa. Uuden salaattilajikkeen Jarmo Pousi löysi vieraillessaan tutun siemenjalostajan luona Hollannissa.

– Juicy on jääsalaatin kaltainen, mutta pienilehtisempi, rapea ja poikkeuksellisen mehukas, kuin kurkun ja salaatin risteytys, Pousi kertoo.

Hän sai ensin muutamia siemeniä kokeiltavaksi, ja lopulta haminalaisyritys sai yksinoikeuden koeviljellä lajiketta ammattimaisesti.

– Juicy on hyväkasvuinen lajike. Se säilyttää tuoreutensa ja rapeutensa jopa kolmekin viikkoa jääkaapissa.

Juicy on Pousin Puutarhan salaatille antama tuotesuojattu nimi. Siihenkin liittyy tarina:

– Kummityttöni oli perheineen vierailulla, ja hänen  poikansa maistoi salaattia. Kun 9-vuotias sälli  innostuu kehumaan, miten salaatti on  makea ja mehukas, niin täytyyhän siinä olla jotain erityistä. Pelkästään uutena jääsalaattina sen laatuominaisuudet olisivat jääneet huomiotta.

Pousin Puutarhalla on Haminassa kaksi yksikköä, yhteensä kasvihuoneissa on viljelyalaa 2,5 hehtaaria.

Salaatin kierto on viisi, kuusi viikkoa siemenen istutuksesta korjuukypsäksi. Yrityksessä on meneillään kasvivalojen vaihto ledvaloiksi.

– Investointina vaihto on kallis, mutta energiansäästökin on huomattava. Teemme jatkuvasti töitä hiilijalanjälkemme pienentämiseksi.

Koronan vaikutusta yrityksen toimintaan voi tässä vaiheessa vielä arvailla.

– Hygieniamääräykset eivät ole työntekijöillemme mitään uutta. Puhtaus ja tuoteturvallisuus on elintarvikealalla ensiarvoista.

Yrityksessä työskentelee jonkin verran ulkomaalaisia työntekijöitä. Pandemian rajoitusten aikana päättyvien työlupien jatkaminen on vielä epäselvää.

HoReCa-alalle (hotelli, ravintola ja catering) menee noin 40 prosenttia tuotannosta; ravintoloiden sulkemisella tulee olemaan vaikutusta myös Pousille.

– Nyt on aika taas puhaltaa yhteen hiileen. Ostetaan suomalaisia tuotteita.

  • Slider image

Juicy säilyttää tuoreutensa ja rapeutensa jääkaapissa jopa kolme viikkoa, vakuuttaa Jarmo Pousi.

  • Slider image