Haminan talousalueen uutislehti

Triathlonisti-Tiina tavoittelee kansainvälistä huipputasoa

Tiina oli mukana puolimatkan MM-kisassa 2018.

Haminalaislähtöinen Tiina Pohjalainen, 34, kuuluu Suomen lupaavimpiin triathlonisteihin. Menestystäkin on tullut SM-tasoa myöten mutta katseet ovat jo kansainvälisillä areenoilla. Takana on myös lajin legenda Havaijin Ironman-kilpailu sekä kaksi puolimatkan MM-kilpailua.

– Syntynyt olen Helsingissä mutta Haminaan perheemme muutti jo ollessani tarhaikäinen. Olin tunnollinen koululainen, tykkäsin urheilla paljon ja kokeilla eri lajeja, pyöräilin tai kävelin aina kouluun ja minulla oli muutama todella läheinen ystävä, muistelee Tiina haminalaisuutensa ensimmäisiä vuosia.

– Parhaan ystäväni Sinin kanssa olimme kuin paita ja peppu ja teimme kaiken yhdessä. Pukeuduimmekin niin samalla tavoin, ettei meistä aina välttämättä edes erottanut, että kumpi on kumpi.

– Edustin Haminan Pontevaa kunnes siirryin Karhulan Urheilijoihin. Kaikki juoksumatkat 800 metristä pikamatkoihin aitajuoksua myöten kiinnostivat, kertoo Tiina.

Tiinan äiti Helena asuu edelleen Haminassa sekä isäpuoli Pauli, joka on ollut aktiivisesti mukana urheilutouhuissa. Tiinalla on pikkuveli Teemu, joka kilpaili aikoinaan myös pikamatkoilla menestyksekkäästi, ja kaksi pikkusiskoa Sanna ja Salla.

Opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa katkaisivat yleisurheilu-uran. Vuonna 2010 valmistunut kauppatieteiden maisteri työllistyi S-Pankkiin Helsinkiin erikoistuen viranomaisraportointiin.

Urheilu veti kuitenkin yhä puoleensa, ja niin Tiina innostui lähtemään mukaan Helsinki City Runin puolimaratonille. Siitä kiinnostus pidemmille juoksumatkoille syttyi.

– Yllätyin itsekin kestävyysominaisuuksistani. Kouluvuosien juoksuharjoittelun ansiosta juuri juoksu on aina ollut triathlonin kolmesta lajista juoksusta, uinnista ja pyöräilystä se helpoin.

– Olin mukana Haminassa aikanaan uimaseurankin touhuissa ja nyt hieman kaduttaa, etten ottanut sitä niin kovin tosissani. Niissä harjoituksissa olisin oppinut oikean uintitekniikan, josta olisi ollut triathlonissa suuri etu.

2014 oli edessä sitten ystävän innoittamana ensimmäinen triathlon. Nyt on takana jo kolme täyden matkan kisaa (Barcelona, Etelä-Afrikka ja Hawaiji) ja useita lyhyemmän matkan kisoja.

– Viimeiset kolme vuotta olen harjoitellut tavoitteellisesti. Pro-lisenssillä ovet avautuvat yhä kovempitasoisempiin kilpailuihin. Juuri nyt on tosin aikaa keskittyä perusharjoitteluun koronapandemian vuoksi. Kevään ensimmäinen pro-startti Espanjassa jo peruutettiin koronan vuoksi.

Tiina on vastikään aloittanut yhteistyön Kaisa Salin kanssa. Kaisa on triathlonistiemme kirkkain tähti tällä hetkellä mutta myös Tiinan esikuva.

– Työn ja harjoittelun yhteensovittaminen on tällä tasolla haastavaa. Siinä saa taituroida aikataulujen ja riittävän palautumisen kanssa, miettii Tiina.

Ekonomistina Tiina kantaa huolta myös yhä synkkenevistä talousnäkymistä, joihin tuskin kellään on tarjolla selviytymiskeinoja.

– Vastaavan kaltaista tilannetta ei aiemmin ole koettu ainakaan näin laajassa mittakaavassa. Ennustamisen tekee vaikeaksi ensinnäkin se, että kellään ei ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka tämänkaltainen virus tulee tästä kehittymään ja kuinka nopeasti yhteiskunta pääsee kiinni takaisin normaaliin arkeen, sanoo Tiina.

– Fiskaalielvytyksen määrä, jota keskuspankit ja valtiot ovat tehneet, on jotain ennennäkemätöntä ja tämänkaltaisen elvytyksen pitkäaikaisista vaikutuksista talouteen ei ole historiasta minkäänlaista näyttöä. Varmaa on vain, että lyhyellä ja keskipitkällä aikajänteellä vallitsevalla tilanteella tulee olemaan dramaattinen vaikutus talouden kasvuun kuten myös muuhun elämäämme, uskoo Tiina.

Ensimmäinen täysmatkan kisa on takana Barcelonassa 2017. Kuvan otti Tiinan pikkusisko Salla.

Kolmen lajin piinapenkki

Triathlon koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Menestyäkseen urheilijan on löydettävä tasapaino eri osasuoritteiden kesken.

Kaikki lajit ovat kombinaatioita tekniikasta ja lajikestävyydestä. Erityisesti uinnissa pystytään saavuttamaan huikeaa kehitystä pelkästään tekniikkaa kohentamalla.

Triathlonkisat etenevät aina samassa järjestyksessä: uinti, pyöräily ja juoksu.

Kisatut matkat ovat:uintipyöräilyjuoksu
Sprinttimatka750 m20 km5 km
Olympia- eli perusmatka1500 m40 km10 km
Puolimatka1900 m90 km21,1 km
Täysmatka3800 m180 km42,2 km
Tiinan puoliso Markus Roukala ja koira Kaapo vastaanottamassa urheilijaa maalialueella Turun sprinttikisassa. Myös Markus on triathlonin harrastaja.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli