Haminan talousalueen uutislehti

Haminan kaupunginjohtaja Muhonen: Säästöt helpottavat vain vähän, kun pandemia tuo 7 miljoonan lisäkulut

Koronapandemia on pakottanut Haminan johtoa harkitsemaan valtuuston kokousten siirtämistä pois Raatihuoneen ahtaista tiloista Vehkalahtisaliin.

Haminan kaupunki pystyy karsimaan tämän vuoden menojaan 800 000 eurolla, mutta säästöjen vaikutus hämärtyy, kun pandemian kokonaiskustannukset lisälaskuineen nousevat Haminassa kuitenkin jopa 7 miljoonaan euroon.

– Toukokuun puolivälin lisätalousarviosta on tulossa kunnille rahaa mutta minkä verran? Suora tuki tulee vaimentamaan verotulojen laskua, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Virojoki ja Miehikkälä ovat päätyneet henkilökuntansa lomautuksiin, Hamina ei.

– Määräaikaisia työsuhteita joudutaan lopettamaan. Muiden henkilöstökulujen järjestelyillä saadaan myös säästöjä. Jos pandemia on lopettanut joillakin aloilla työt, työntekijöille on pyritty löytämään muuta mielekästä tekemistä.

Muhonen uskoo, että pandemian yhteiskuntaamme tuomien vaurioiden korjaamiseen menee aikaa jopa vuosia, ennen kuin maan ja kuntien taloudet saadaan tasapainoon.

– Vaikka rahaa tässä tilanteessa tuleekin valtiolta, on muistettava, että sekin raha on verotuksella valtion kassaan kerätty.

Pandemian huippua ei Kymenlaaksossa ole vielä saavutettu. Muhonen sanookin, että palvelujen on pelattava tilanteessa kuin tilanteessa.

– On tärkeää jatkaa suojautumistoimia viranomaisten ohjeiden mukaan. Kukaan ei voi tietää, kuka vastaantulijoista on viruksen kantaja. Rajoitusten noudattamista on syytä jatkaa, vaikka Uudenmaan eristys lopetettiinkin.

– Kun suojaat itsesi, suojaat samalla muutkin. Koronapandemia ei ikää katso, tauti voi olla pahimmillaan jopa tappava, muistuttaa Muhonen.

Haminan kaupunginhallitus piti viime tiistaina ensimmäisen kokonaan sähköisen kokouksensa. Hallituksen jäsenet ja tarpeelliset virkamiehet olivat kukin tahoillaan etäyhteyksissä, kaupunginjohtaja istui ainoana virkahuoneessaan Raatihuoneella.

– Minulla on työhuoneessani tarvittavat tekniset laitteet, tämä on nyt minun etätyöpaikkani.

– Sähköiset palaverit ovat viime viikkoina tulleet tutuiksi. Eräänä päivänä olin mukana neljässä neuvottelussa omasta työhuoneestani ja neuvottelut pidettiin Helsingissä, Kouvolassa, Karhulassa ja Haminassa. Sähköinen palaveri on myös tehokas, kun tyhjänpäiväinen rupattelu jää kokonaan pois.

Muhonen myöntää yllättyneensä etätyön laajoihin mahdollisuuksiin.

– Etätyö tulee väistämättä lisääntymään. Meillä etätyön palaverit ovat jo osittain mahdollisia. Toukokuussa on edessä isompia haasteita, kun listalla on kaupunginvaltuuston kokous, miettii kaupunginjohtaja Muhonen.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on Raatihuoneen ainoa työntekijä tällä hetkellä. Kaikki muut puurtavat etätöissä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli