Haminan talousalueen uutislehti

Taskukokoista tietoa sudenkorentojen maailmasta

Sulkakoipikorennon maaginen tuijotus hätkähdyttää. (Kuva Kauko Tykkyläisen kirjasta)

Sudenkorento on kaikille tuttu hyönteinen, mutta harva tietää, etta Suomessakin elää 62 eri korentolajia.

Haminalainen luontoharrastaja Kauko Tykkyläiseltä on vastikään ilmestynyt taskukokoinen tietokirja, jossa esitellään laadukkaiden kuvien avulla 45 yleisintä korentoamme.

– Kirja Retkelle sudenkorentojen maailmaan on taskukokoinen senvuoksi, että se on helppo ottaa mukaan luontoretkille. Kun perhoslajikkeita on Suomessakin n. 2500, korennot on sentään helpompi oppia tunnistamaan, sanoo Tykkyläinen.

Tykkyläinen oli innokas lintukuvaaja filmikameran aikana viime vuosituhannella. Kun miehen ensimmäinen digikamera oli pieni pokkari, se ei soveltunut lainkaan lintukuvauksiin.

– Korentojen lähelle pääsi pienellä pokkarillakin, siitä alkoi korentoharrastukseni.

Jokainen tunnistaa sudenkorennon mutta ei yhtäkään korentolajia. Nyt on tarjolla tietokirja luontoharrastajalle myös korentojen maailmaan.

– Keräsin pitkään materiaalia korennoista, mutta kustantajat eivät innostuneet julkaisemaan. Vaimoni kannustamana ryhdyin yhteistyöhön Nunnu Halmetojan kanssa, joka taittoi tekstini kirjaksi. Jo kelpasi myös julkaistavaksi!

– Tavoitteeni on herättää kansalaisia näkemään luonnon ihmeitä myös sudenkorentojen kautta. Fossiililöydöt todistavat korentojen kantamuotojen eläneen jo 325 miljoonaa vuotta sitten. Nykyään tunnetaan noin 5 700 eri korentolajia.

– Pienimmät korennot ovat hyvinkin lyhytikäisiä eläen ehkä viikon verran, suuremmat lajit elävät mahdollisesti useita viikkoja. Toukkavaiheessa sudenkorento voi elää vesissä vuosiakin kunnes kuoriutuu toukkanahastaan ja lähtee lentoon, avaa Tykkyläinen sudenkorentojen maailmaa.

Kauko Tykkyläisen kirja Retkelle sudenkorentojen maailmaan on myynnissä Haminan Suomalaisessa kirjakaupassa. Kirjan on kustantanut Nemo, joka on Kustannusosakeyhtiö Otavan tytäryhtiö. (Kuvat Kauko Tykkyläisen kirjasta)

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide