Haminan talousalueen uutislehti

Uutta perunaa luvassa juhannukseksi

Peltojen muokkaus on onnistunut hyvin. Maat ovat olleen käytännössä roudattomia. Istutuslaitteen päällä Esa ja Ritva Forsell.

Perunanviljely on Kolsilan maisemissa suurinpiirtein entisissä aikatauluissa huolimatta leudosta talvesta ja hyvin edenneestä keväästä. Näin arvioi perunafarmari Esa Forsell.

– Perunan istutuksissa olemme aivan viime vuoden aikatauluissa. Perinteinen tavoitteemme on saada uusi peruna torille myyntiin viimeistään juhannukseksi. Perunan kasvuaika on 7 – 8 viikkoa ja kasvuaikana säällä on keskeinen merkitys. Lämmintä pitää olla mutta myös kosteutta, sanoo Forsell.

– Turun saariston Rymättylässä on perunanistutus alkanut jo ennen maaliskuun puoltaväliä, mutta heillä taitaa olla ihan omia varhaisperunan lajikkeita. Ehkä maaperäkin suosii varhaisperunaa.

Siemenperunaa on idätettävä 10 – 15 asteessa muutaman viikon ennen istutusta. Sen tietää Ritva Forsell.

Kolsilan – Sivatin seutu tunnetaan monista maatiloista, joilla peruna on ollut jo vuosikymmeniä keskeisiä tuotteita.

– Perunanviljelijät läksivät täältä jo viime vuosisadan alkupuolella hevospeleillään Kotkan torille myymään perunaa. Samassa letkassa ajoivat kaikki seudun perunakauppiaat, tietää Forsell.

Perunanviljelyn taito on Kolsila – Sivatissa kulkenut sukupolvelta toiselle ja näitä sukuja ovat esimerkiksi Nopanen, Pousi, Junkkari, Lääti ja Forsell.

Esa Forsell näyttää, että tilalla on viljelty perunaa jo 1800-luvulla. – Venäjän viranomaisen leimaama kappa on siitä osoituksena, kapassa on leima 1889, esittelee Forsell.

Kokenut perunanviljelijä tietää, mikä merkitys on istutusten rytmittämisellä.

– Istutukset aloitetaan kesäperunalla. Timo on tällä seudulla perinteisesti se varhaisin lajike ja muut tulevat sitten perässä. Muita suosikkilajikkeita ovat myös jussi, siikli, annabelle ja rosamunda.

– Harson alla perunan kasvu on vilkkaampaa ja peruna tulee aikaisemmin myyntikuntoon. Perunaa istutetaan vielä kesä-heinäkuussakin, sillä asiakas haluaa vastanostettua perunaa Haminan torilla vielä syksylläkin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli