Haminan talousalueen uutislehti

Huviajelu voi tulla kalliiksi, tieliikennelaki muuttuu

May Storey (vas.) ja Klaara Malinen ovat valinneet kypäränsä huolella. Kumpikaan ei suostuisi ottamaan kyytiin paljaspäistä kaveria, sillä onnettomuus voi sattua hyvällekin kuljettajalle.

Kesäkuussa voimaan astuva tieliikennelain muutos kieltää tarpeettoman ja häiritsevän moottoriajoneuvolla kuten mopolla, autolla tai traktorilla ajon koko Suomessa. Aiemmin säännös koski vain taajama-alueita.

Uuden lain myötä otetaan käyttöön vähäisiin rikkomuksiin liikennevirhemaksu, joka korvaa rikesakon. Häiritsevästä ajosta voidaan määrätä 100 euron suuruinen liikennevirhemaksu.

Niin sanotuksi huviajeluksi lasketaan esimerkiksi toistuva saman kadun ajaminen päämäärättömästi.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tilastojen mukaan Haminan tilanne häiriöiden osalta on pysynyt hyvänä muihin alueen kaupunkeihin verrattuna, eikä tieliikennelain muutoksen katsota aiheuttavan tarvetta valvonnan lisäämiselle.

– Hamina on ollut melko rauhallista aluetta, eikä lakimuutos suoranaisesti vaikuta esimerkiksi keskustaan, sillä siellä tarpeeton ajo on jo kielletty, ylikomisario Jukka Lankinen kertoo.

– Häiriöistä kannattaa aina ilmoittaa poliisille, jolloin tilanteeseen voidaan puuttua tehokkaammin. Kiireettömissä tapauksissa poliisin saapuminen paikalle voi silti tapahtua viiveellä, jos kaikki partiot ovat jo kiinni muissa tehtävissä, Lankinen muistuttaa.

Kesä paljastaa Haminassakin todellisen tilanteen. Eniten keskustassa on valitettu mopopoikien häiritsevästä ajamisesta ympäri toria. Keuliminen tulisi monen haminalaisen mielestä saada kitkettyä mopoilijoilta. Ainakin siihen toivotaan apua uudesta liikennevirhemaksusta.

Haminassa kiertää aina vähintään yksi poliisipartio ympäri vuorokauden.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen partiot kulkevat alueella tarpeen mukaan valvontatehtävissä. Hälytyksiin poliisit saapuvat Kotkasta, joka on Haminaa lähin asema.

Haminan poliisiaseman henkilöstö siirrettiin vuonna 2016 Kotkaan. Kuluvan vuoden maaliskuun alussa Haminan kaupunginhallitus päätti aloittaa neuvottelut Kaakkois-Suomen poliisin ja sisäministeriön kanssa aluepoliisin saamiseksi Haminaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä kertoo, että vallitsevan tilanteen takia neuvottelut ovat olleet osittain seisahtuneina.

– Uskon, että asian kanssa päästään etenemään, kun poikkeusoloista aletaan palata normaaliin arkeen. Toistaiseksi emme osaa antaa aiheesta lisätietoja, Erkkilä toteaa.

Kypärämääräykset koskevat myös mönkijäkuskeja.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli