Haminan talousalueen uutislehti

Yksinyrittäjälle tarjolla oleva 2 000 euron tuki ei kiinnostanutkaan

Vilhelmiina Parosen yritys sijaitsee Kaivokatu 10:n välikadulla. Kuvauksessa asiakasta esittää Eeva Penttilä.

Hallituksen yksinyrittäjille lupaama 2 000 euron tuki ei kiinnosta haminalaisia yrittäjiä. Kun kaupungissa on 620 yksinyrittäjää, vasta alle 100 yrittäjää on jättänyt tukihakemuksensa.

– Tuen vähäinen hakeminen on ollut meille yllätys. Tuen saamisessa on toki tiettyjä rajoituksia, mutta uskon tukikelpoisia yksinyrittäjiä löytyvän Haminasta vähintään 300, arvioi Haminan kehitysjohtaja Matti Filppu, jonka käsien läpi hakemukset etenevät.

– Haminan kaupungin laskennallinen osuus ja käytettävissä oleva tukisumma on yhteensä noin 770 000 euroa, josta toistaiseksi on myönnetty tukena 160 000 euroa, sanoo Filppu.

Haminan yksinyrittäjille on varattu 770 000 euron apupotti. Myönnettyjä avustuksia on toistaiseksi vain 160 000 euron arvosta eli Haminalle varatusta määrärahasta merkittävä osa palautuu.

Yksinyrittäjän tuessa on kyse 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet tänä vuonna 16.3.–31.8. välillä.  Avustukset jaetaan hakemusjärjestyksessä.

Tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

– Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yrittäjän tulee olla päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä. Hakemuksen yhteydessä on myös esitettävä vähintään 20 000 euron vuosittainen yrittäjätulo tai laskutus, selvittää Filppu.

– Hakemuksesta tu­lee­ käydä selväksi, että yksinyrittäjällä voidaan arvioida olevan edellytykset kannattavaa toimintaan. Kannattavan toiminnan edellytyksiä arvioidaan vuoden 2019 tilinpäätöksen tai veroilmoituksen pohjalta.

Verovelkakaan ei ole välttämättä este tuen saamiselle. Viimeisimmän tarkennuksen jälkeen myös eläkettä nauttivalla yrittäjällä on mahdollisuudet tukeen:

– Verovelkaisen hakijan tulee liittää hakemukseen Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi, sanoo Filppu.

Valtioneuvosto antoi asetuksen yksinyrittäjien valtionavustuksista keskiviikkona 8. huhtikuuta 2020. Siinä hallitus päätti, että 100 miljoonaa euroa ja sen lisäksi lisätalousarviosta 150 miljoonaa euroa kohdennetaan yksinyrittäjien tukemiseksi kuntien kautta.

Haminassa yksinyrittäjien tulee hakea tukea Cursorin kautta. Hakemuskaavake ohjeineen löytyy Cursorin sivuilta cursor.fi.

Maaseutuyritysten koronatuet odottavat vielä asetusta. Yritystukikäsittelijöille asiasta on aloitettu sisäinen koulutus.

Vilhelmiina haki oitis yksinyrittäjän tukea

Kun hallitus päätti 2 000 euron tuen maksamisesta yksinyrittäjälle, haminalainen parturi-kampaaja Vilhelmiina Paronen päätti oitis laittaa hakemuksen vireille.

– Hakuprosessi oli helppo. Kun jätin maanantaina hakupaperit, tiistaina tuli jo myönteinen päätös ja rahatkin seuraavana päivänä, kertoo Paronen.

– Hakemuksen liitteeksi tuli kopio veroilmoituksesta ja todistus siitä, ettei rästissä ole veroja. Muutamalla sanalla vielä selvitin, mihin avustusta tarvitsen.

Paronen pitää hallituksen vastaantuloa yrittäjän ahdingossa erinomaisena asiana:

– Koronapandemian vyöryttyä Haminaankin sain heti ajanvarauksien peruutuksia. Niitä tippuu kokoajan eli työt ovat vähentyneet olennaisesti. Osa asiakkaistani on yli 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä.

– Maksettu tuki on tarpeellinen lisä pienen yrityksen kiinteisiin kuluihin. Pienikin tuki on hyvä siihen nähden, että yleensä ei ole mahdollista saada mitään tukea.

Parosen yritys Parturi-kampaamo Mood aloitti vuosi sitten. Paronen työskentelee yrityksessä yksin. Liikkeessä työskentelee ns. vuokratuoliyrittäjänä myös parturi-kampaaja Eeva Penttilä.

– Ostin tämän liikkeen Maria Harjamalta. Sitä ennen ehdin työskennellä yrityksessä jo yli kuusi vuotta.

Paronen ei ymmärrä, mikseivät yksinyrittäjät kiinnostu valtion tarjoamasta tuesta, sillä markkinahäiriö saattaa kestää pitkäänkin.

– Yksinyrittäjän tuen hakeminen oli minulle selvä juttu. Kun työt vähenevät, tulotkin vähenevät. Lisääntyneen vapaa-ajan saan kyllä kulumaan, kun kotona odottaa puolivuotias vauva, kertoo Paronen.

Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Nylund kannustaa kaikkia yksinyrittäjiä hakuluukulle.

– Tässä paikassa on turha kainostella ja uhota, että on meillä pärjätty ennenkin. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo ensimmäisen tukierän Haminalle luovuttanut. Jollei tuki yrittäjille kelpaa, rahat palautetaan ministeriölle, sanoo Nylund.

– Jos hakemisessa tulee eteen teknillisiä ongelmia, Cursor neuvoo ja auttaa. Siellä puhelinpalvelu pelaa iltaan klo 20 saakka!

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide