Haminan talousalueen uutislehti

Kolmen viikon piina hengityskoneessa ohi – Raimo selvitti koronan karikot

Marja ja Raimo Hänninen Hoikun pihapiirissä.

Haminalaisten Raimo ja Marja Hännisen maaliskuisen risteilyn juhlafiilikset haihtuivat heti kotiinpaluun jälkeen. Raimo sairastui COVID-19 -virukseen eli koronaan. Edessä oli kuuden viikon sairaalajakso, jonka aikana Raimo oli kolme viikkoa hengityskoneessa.

– Kävin ­kirjaimellisesti kuoleman portilla, mutten tainnut kelvata Pietarille, jutteli Raimo nyt jo kuntoutusjaksoltaan Kuntoutuskeskus Hoikussa.

Raimo arvelee, että hänen lähtökohtansa sairauden vastaanottamiseen olivat lopulta hyvät:

– Olen hyväkuntoinen, perusterve 74-vuotias mies, joka ei tupakoi. Muuten en olisi sairautta ja hoitojaksoja kestänyt.

Pariskunta palasi risteilyltä kotiin Haminaan maanantaina 16.3. Risteily Marella Dream -aluksella suuntautui Malagalta Portugalin Lissaboniin ja Portoon ja Espanjan puolella mm. Gadiziin ja edelleen Malagaan.

– Casablanca Marokossa oli myös ohjelmassamme, mutta maan viranomaiset estivät Espanjasta saapuvan laivan rantautumisen. Espanjan korona-uutiset olivat jo kiirineet Marokkoon.

Ennen ja jälkeen viikon risteilyn suomalainen vierasjoukko yöpyi samassa hotellissa Malagassa.

– Emme tiedä, mistä viruksen sain. Ryhmässämme oli toinenkin positiivisen testituloksen saanut matkustaja ja siksi saimme kotiinpalattuamme viestin karanteeniin joutumisesta.

Raimo Hännistä odotti kuitenkin pitkä sairaalareissu.

– Oireeni alkoivat kotona, pahoinvointia, kuumeilua ja kuivaa yskää. Perjantaina 20.3. otettiin nenästä koronatesti ja tulos oli positiivinen.

Mies pysyi vielä kotihoidossa, mutta maanantaina 25.3. Marja-vaimo tilasi ambulanssin oireiden pahennuttua. Sairaalassa Raimo siirrettiin välittömästi ­KOKSin tehohoitoon.

– Kova kuume jatkui. Tulehdusarvot nousivat 416:een ja keuhkokuumeen hoitoon iskettiin kovat antibiootit.

Neljä viikkoa meni hengityskoneen varassa. Välillä hoidossa pyrittiin eroon koneesta mutta oli pian palattava konekytkentään. Tuon neljän viikon hoitojaksosta Raimo oli kolme viikkoa nukutettuna.

– Noista viikoista en muista mitään. Hoito KOKSissa tähtäsi siihen, että mies pidetään hengissä. Hoitajille ja lääkäreille annan täydet pisteet, sairaus oli myös heille kaikille samalla tavalla outo ja uusi. Taisin olla KOKSin ensimmäinen koronapotilas.

Marja Hänninen sanoo, että viikot olivat koko perheelle piinallista aikaa. Raimon sisko ei uskaltanut vastata lainkaan puhelinsoittoihin pelätessään pahinta.

– Maanantaina 27.4. Raimo siirrettiin teholta osastolle ja nyt sitten lopulta Hoikuun kuntoutukseen. Vasta nyt uskon, että tästä selviydytään, sanoo Marja.

Marjaan ei virus tarttunut, vaikka pariskunta on viettänyt normaalia elämää yhdessä.

– Oli minulla muutaman päivä flunssa, olisiko se viruskin mennyt siinä? Koskaan minua ei kuitenkaan ole testattu.

Raimo Hännisellä on vakava viesti myös Reimarin lukijoille:

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suojautumisohjeet kannattaa ottaa tosissaan. Koronavirus on keskuudessamme vielä kauan. Sairaus on aina erilainen, sairastunut ei voi koskaan tietää, mitä on tulossa. Minä selvisin, siitä kiitos KOKSin hoitajille ja lääkäreille!

Raimo Hänninen pääsi maanantaina Hoikusta kotikuntoutukseen.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli