Haminan talousalueen uutislehti

Kahdeksan laudaturia rikkoi ennätyksen

Pinja Alatalon suoritus ylioppilaskirjoituksissa ylsi myös Suomen tasolla parhaimmistoon. Seuraavaksi Alatalo toivoo pääsevänsä opiskelemaan yliopistoon kulttuuripainotteisesti.

Haminan lukiosta valmistuu tänä keväänä 98 ylioppilasta. Valkolakin saa myös Haminan lukion ennätyksen kahdeksalla laudaturilla tehnyt Pinja Alatalo, jonka suoritus lukeutuu kevään parhaimmistoon koko Suomen tasolla. Kahdeksan tai sitä useampia laudatureita kirjoittaneita henkilöitä on yhteensä 11.

Alatalo kirjoitti keväällä viisi ainetta, viime syksynä kaksi ja vuoden 2019 keväällä yhden, ja sai kaikista aineista parhaan arvosanan.

Kirjoitettujen aineiden joukossa on peräti kolme vierasta kieltä kahden kotimaisen lisäksi. Äidinkielen, keskipitkän oppimäärän ruotsin, pitkän englannin ja lyhyen italian sekä venäjän kirjoittanut Alatalo kertoo olevansa kiinnostunut kielistä muun muassa siksi, että haluaisi tulevaisuudessa matkustella.

– Kielissä itsessään on pala kulttuuria, se on ikään kuin ensimmäinen askel syvemmälle eri kulttuureihin, Alatalo pohtii.

Lisäksi Alatalo kirjoitti historian, psykologian ja lyhyen matematiikan. Kirjoitettavat aineet valikoituivat sen perusteella, mikä Alataloa lukio-opintojen aikana kiinnosti.

– Valitsin koulussa niitä kursseja, jotka vetivät puoleensa. Uskon, että se vaikutti arvosanoihin, sillä en miettinyt vain suorituskeskeisesti, tuore ylioppilas toteaa.

Kahdeksaan laudaturiin yltämisestä Alatalo kiittää myös harrastuksiaan, joista hän ei luopunut edes juuri ennen kirjoituksia. Tanssi ja harmonikan soitto olivat erinomaista vastapainoa koulukirjoille.

– Pitää osata ottaa myös etäisyyttä, ettei jatkuva pänttääminen sekoita päätä, Alatalo naurahtaa.

Seuraavaksi Alatalo jännittää, pääseekö opiskelemaan Itä-Suomen tai Turun yliopistoon, joihin haki tänä keväänä. Pääaineekseen hän suunnittelee jotakin kulttuuriin liittyvää.

– En kuitenkaan osaa vielä sanoa, mikä olisi unelma-ammattini. En stressaa siitä liiaksi, hän pohtii.

Tunnelmiaan arvosanojen kuulemisen jälkeen kesän kynnyksellä Alatalo kuvailee hieman epätodellisiksi. Hän toivoo pääsevänsä juhlistamaan suoritustaan yhdessä muiden kevään ylioppilaiden kanssa elokuussa, jolloin on tarkoitus pitää nyt poikkeustilan takia väliin jäävät juhlat.

– Vähän haikeaakin, että lukio on ohi. Nyt jokaisen pitäisi osata olla ylpeä valmistumisestaan, sillä kaikki me teimme kovasti töitä, Alatalo tiivistää.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös