Haminan talousalueen uutislehti

Makujen maailma täydentyy

Suomen maaseudulla paras ja ainoa ruokapaikka löytyy perinteisesti liikenneravintolasta. Kaupungeissa ravintolakulttuuri on jo monta askelmaa pidemmällä, mutta erot suurten ja pikkukaupunkien välillä ovat isoja.

Suomen maaseudulla paras ja ainoa ruokapaikka löytyy perinteisesti liikenneravintolasta. Kaupungeissa ravintolakulttuuri on jo monta askelmaa pidemmällä, mutta erot suurten ja pikkukaupunkien välillä ovat isoja.

Suomen ravintolakulttuuri on täynnä maahanmuuttajien jalanjälkiä. Ruotsalaiset, ranskalaiset ja etenkin venäläiset ravintolat erottuivat nopeasti maamme perinteisestä ravintolakulttuurista. Uudet maut ja sitä kautta tullut eksotiikka on aina kiehtonut ja kiehtoo edelleenkin.

Hotelli Torniin Helsinkiin 1950-luvun alussa perustettiin ensimmäinen kiinalainen ravintola. Pian kaupunkiin syntyi muitakin aasialaisten makuperinteiden mestoja.

Italialainen pizza rantautui Suomeen vuonna 1961, kun rakkaus haminalaiseen naiseen sai merimies-stuertti Giovanni Tedeschin jäämään Haminaan. Varttuneet haminalaiset muistavat  ravintola Giovannin, jossa paistettiin Suomen ensimmäiset pizzat. Giovannia seurasi toinen italiaano Adriano Vinciquerra Lappeenrannassa ja 1970-luvun puolivälissä omansa ravintola San Remon avasi Enzo Franzoni Kotkassa.

Tänä päivänä kansainvälinen ruokatarjonta on laajentunut valtavasti ja nuori polvi pitää pizzaa likimain Suomen kansallisruokana.

Viimeisin kosketus kansainväliseen ja tällä kerralla thaimaalaiseen ruokakulttuuriin saatiin Haminassa viime viikolla, kun torilla avattiin kätevästi matkailuvaunuun rakennetun keittiön varassa toimiva thaimaalainen ravintola Udon Street Food. Ruoka on noutoruokaa, sillä ravintolalla ei toistaiseksi ole lainkaan asiakaspaikkoja, mutta mikä tärkeintä, ruoka on aitoa thaimaalaista mausteineen ja makuineen.

Torin Udon Street Foodin noutoruoasta on vielä monta askelta varsinaiseen thairavintolaan, jonka syntymiseen voi parhaiten vaikuttaa makutietoinen haminalaisväki.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus