Haminan talousalueen uutislehti

Nuorten haasteina on opiskelupolun valinta

Armeijaan tammikuussa, mutta suurena tavoitteena on kauppakorkeakoulu, tuumii Totti Pakkanen. (Kuva: Elias Pakkanen)

18-vuotiaat Ida Vapalahti ja Totti Pakkanen ovat haminalaisia nuoria, tämän kevään tuoreita ylioppilaita Haminan lukiosta.

Molemmat ovat eläneet nuoruuttaan vahvasti musiikin kautta. Ida on opiskellut sellonsoittoa pikkutytöstä lähtien ja Totti puolestaan on hankkinut musiikillisia kannuksiaan Trial By Fire -bändin kitaristina.

Kevään soittohommat jäivät vähiin, kun oli läpäistävä tiivistahtiset ylioppilaskirjoitukset.

– Kun kirjoitusten aikataulua yllättäen tiivistettiin, se pakotti muuttamaan lukusuunnitelmia. On tunnustettava, että välillä oli henkisesti aika puhki, kertoi Ida.

Samansuuntaisista kokemuksista kertoi myös Totti:

– Kun yhteen viikkoon ahdettiin neljä kirjoituspäivää, olihan se stressaavaa.

Ida aikoo jatkaa ylioppilaskirjoituksia vielä syksyllä:

– Aion kirjoittaa ainakin lyhyen espanjan, josta minulla on hyvä tuntuma asuttuani maassa kahdeksan kuukautta. Jatko-opintoihin pyrin joka tapauksessa. Jollei opiskelupaikkaa löydy heti, haen töitä ja yritän uudelleen vuoden kuluttua, kertoo Ida, jonka mieliaineita lukiossa olivat kielistä ruotsi ja englanti.

Totti kertoo, että lähisuunnitelmissa on ensin lähtö armeijaan tammikuussa.

– Kauppakorkeaan olen pyrkinyt, olen tyytyväinen ylioppilaskirjoitusteni tuloksiin, kun muutamissa aineissa rajatapaukset nousivatkin ylöspäin.

– Bändikeikat ovat nyt jäissä kuten kaikilla muusikoilla. Meiltä meni tärkeä bändikilpailu, useita keikkoja ja festareita. Ihan ensimmäisenä lähdemme nyt Turkuun virittelemään uusia biisejä bändillemme, paljasti Totti uskoen, että musiikki pysyy harrastuksena, vaikka opintojen kautta työelämä veisikin muualle.

Musiikista ei luovu Idakaan:

– Vastikään olin Baiba Andersonin sellotunnilla, tällä kerralla etänä. Ällistyttävän hyvin musiikin opiskelu toimii etänäkin.

Haminan lukiota Ida pitää tasokkaana kouluna:

– Koulu on hyvänkokoinen, ei liian suuri, jolloin suhteet opettajiin ovat aitoja, tunnemme kaikki toinen toisemme. Tulevaisuuden miettiminen oli hankalaa, kunnes sitten vaihtoehtoja olikin paljon. Opiskelupaikkojeni vaihtoehtoina ovat myös Oslo, Tukholma ja Falun. Katsotaan, mikä kortti vetää!

Hamina pärjäsi yo-kirjoituksissa

Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen oli hyvin tyytyväinen koulunsa kokonaispanokseen ylioppilaskirjoituksissa.

– Uskon, että isossa kuvassa suuri osa oppilaista pystyi omalle tasolleen, vaikka koronapandemia tulikin kiristämään kirjoitusten aikataulua. Stressi tuo aina heilahteluja tuloksiin ja joku saattoi hieman epäonnistuakin, mietti rehtori Hyyrynen.

Koko koulun ilonaihe oli tietenkin Pinja Alatalon huippusuoritus. 8 laudaturin paperia ei Haminan lukiosta ole aikaisemmin saanut kukaan.

– Pinjalle ovet ovat avoinna minne hän haluaakaan.

Yo-kirjoitusten tiivistäminen viikolla koronan paineessa asetti maan kaikki abiturientit samaan tilanteeseen.

– Ylioppilastutkintolautakunnan antamat arvosanat tulevat koko maan tason mukaan. Lautakunnalta saatiin kuitenkin jousto syksyn kirjoituksiin. Nyt reaaliaineille varataan neljä päivää, kun normaali on ollut kaksi päivää, kertoo Hyyrynen.

Haminan lukiosta ylioppilaaksi valmistui 92 nuorta. Osalla heistä oli kaksoistutkinto eli ylioppilastutkinnon lisäksi ammattitutkinto Ekamista.

Kevään ylioppilaita

Virolahden lukio

Harjunen Kristiina Iida Mariia, Heinonen Hanna Juuli Johanna, Hellä Kaisa Helena, Hietula Sonja Eliisa, Jääskeläinen Valtteri Eino Anselmi, Kivelä Mirka Mariitta, Koobak Ave-Liis, Littunen Janna Pauliina, Rikkola Anni Katariina ja Taari Lilli Lyydia.

Haminan lukio

Ahola Oskari Otto Valtteri, Alatalo Pinja Pauliina, Anttila Joni Juhani, Arpiainen Ville Tomi Antero, Forsell Verneri Veikko, Gerlander Eemeli Johannes, Haaja Tomi Miika Petteri, Hallberg Veeti Antero, Hammarberg Juulia Karoliina, Harju Maiju Adele, Hauhia Anni Sofia, Heijari Otto Joona Nestori, Heikkilä Jere Mikael, Heinonen Juuli Irja Elina, Hiironen Santeri Oskari, Hiukka Laura Katariina, Holopainen Aino Reetta Inkeri, Honkonen Siiri-Inkeri Emilia, Hytti Anni Aliisa Irmeli, Inkinen Emilia Anne Maija, Jauho Elvi Olivia, Jongsma Ella Anna Maria, Järvelä Ella Maria, Kandu Sofia, Kemppi Onni Elmeri, Kiri Jenni Jasmine, Koivikko Riku Juhani, Kokkonen Hanna Kristiina, Komppa Konsta Kristian, Korjus Elisa Wilhelmiina, Korjus Mimi Emilia, Korjus Sanni Maria Ellinoora, Korpela Maria Liisa Pauliina, Korte Polina, Korttila Taika Julia, Koskela Juuli Sofia, Koskela Juuso Tapani, Koski Heikki Matias, Kärki Miro Topias, Kärkkäinen Eini Garolina, Laakkonen Topi Kasper Simeon, Lahtela Hanna Marjatta, Laitila Olli-Pekka, Laitinen Emilia Marjut Vilhelmiina, Lanki Annika Viivi Kristiina, Lanu Stiina Emilia, Leppämäki Juuli Maria, Lundgren Milla Kristiina, Mahrberg Jemina Aurora, Martikainen Leonardo Vlad, Mattila Jemina Iida Alisa, Moilanen Sini Pilvi Katariina, Muukka Venla Maria, Mykrä Kristina Janita, Mässeli Akseli Anton Severi, Määttä Emmi Sofia, Nihtilä Juuso Santeri, Niukkanen Vanessa Valeria, Nukarinen Elli Marjaana, Pakkanen Emmi Aleksandra, Pakkanen Silja Ilona, Pakkanen Totti Ervo Kasperi, Peltola Anna-Maria Johanna, Peltonen Elisabet Kristiina (Kaksoistutkinto), Penttinen Louna Lydia Helena, Piispa Kiia-Maria Katariina, Pohjankoski Topi Santeri, Pousi Mikko Oskari, Puhakka Emma Aada Emilia, Puhakka Mimmi Iina Vilhelmiina, Puheloinen Joel Antton Jeremi, Puska Fanny Josefiina, Päivähonka Riku Matias, Raja Sonja-Kaarina, Rantala Venla Ilona, Reinikka Teresa Mariia, Saarinen Oona Isabella, Sahala Miikka Markus, Sareskorpi Iiris Maaria, Sipari Heikki Topias, Sorjonen Kia Tuulia, Suni Suvi Nicole, Suortti Sanni Sofia, Takanen Aaro Matti Oskari, Talsi Anni Emilia, Taurama Jyri Oskar Verneri (Kaksoistutkinto), Tenhunen Suvi Julia Aurora, Teräslahti Aapo Juhani (Kaksoistutkinto) , Toikka Mervi Kaisa Elisa, Toikka Taru Susanna, Tulikoura Henna Emilia, Udd Emmi Meri Matilda, Ulmanen Aleksi Petteri (Kaksoistutkinto), Urpalainen Maria Vera Juliana, Valkonen Nea Jasmin Linnea, Vapalahti Ida Amanda, Vettenranta Venla Sofia, Willman Venla Josefiina.

Ida Vapalahti aikoo kirjoittaa vielä espanjan kielen ensi syksynä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli