Haminan talousalueen uutislehti

Seurakuntatilat avautuvat asteittain

Marian kirkko avautuu jälleen kesäkuun alussa. (Kuva: Anna-Liisa Suntio)

Haminan seurakunnan kirkot ja seurakuntatilat avautuvat asteittain kesäkuun alusta lähtien seurakuntalaisten kokoontumisille.

Tapahtumissa noudatetaan valtioneuvoston ja kirkon yhteisiä linjauksia osallistujamääristä ja tartuntariskien ehkäisystä. Epidemian torjunnassa keskeistä on huolehtia hygieniasta ja turvaväleistä.

Kirkkotilat ovat olleet suljettuina kautta Suomen maaliskuun puolivälistä lähtien. Seurakuntaelämä on siirtynyt verkkoon.

Jumalanpalvelusten osallistujamäärät verkon kautta ovat korona-aikana yllättäen moninkertaistuneet. Kotona ruudulta seurattu jumalanpalvelus ei ole kuitenkaan korvannut tarvetta kokoontua yhteen.

– Ihmiset ovat kyselleet kovasti, milloin voidaan aloittaa kirkoissa, Anne Takala, Miehikkälän kirkon suntio-vahtimestari kertoo viime viikkojen havaintonaan.

Kokoontumisrajoitusten purkaminen tapahtuu vaiheittain. Jumalanpalveluksiin, kastejuhliin, hautajaisiin ja kirkkohäihin voi kesäkuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkeä. Henkilömäärä rajataan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä.

Ehtoollisen viettokin messuissa sallitaan, mutta ehtoollisellekin tullaan yksittäin turvavälit säilyttäen.

Virolahden, Miehikkälän ja Haminan kirkoissa turvavälit tarkoittavat sitä, että joka toinen penkkirivi on poissa käytöstä. Ja penkeillä ihmisten tulisi noudattaa samanlaisia turvaetäisyyksiä kuin kaupan kassajonossa. Samassa taloudessa asuvat voivat toki istua vierekkäin.

– Rajoitusten poistaminen saa tuntemaan myös varovaisuutta. Uskaltaako kirkkoon tulla. Kirkkoon tulijoissa on monia riskiryhmäläisiä., Anne Takala pohtii.

Kirkon omissa ohjeistuksissa riskiryhmään kuuluvien suositellaankin osallistuvan edelleen verkon kautta striimattuihin seurakuntatilaisuuksiin. Jumalanpalvelukset jatkuvatkin verkossa myös 1.6. jälkeen.

– Seurakunnat ovat tehneet kokoontumisrajoituksia purkaessaan hieman erilaisia linjauksia. Keskeistä on huolehtia seurakuntatoimintaa avattaessa hygieniasta ja turvaväleistä, totesi helatorstaina Haminassa vieraillut Mikkelin hiippakunnan piispa, Seppo Häkkinen.

Kodeissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 50 henkeä. Niissä vastuu turvallisuudesta kuuluu tilaisuuden järjestäjälle myös silloin, kun vietetään esimerkiksi kastejuhlaa tai hautajaisia.

Muistotilaisuuksia voidaan taas viettää

Eniten mielipahaa kokoontumisrajoitukset ovat aiheuttaneet omaisille. Hautajaiset on jouduttu pitämään pienellä joukolla. Muistotilaisuudet on jätetty viettämättä tai siirretty syksyyn.

– Kesäkuun alusta tiukka osallistujamäärärajoitus poistuu. Hautajaisissa suurimmat tartuntariskit liittyvät todennäköisesti hautajaissaaton kulkuun haudalle. Siksi edelleen on mahdollista, että arkkuhautauksissa seurakunnan työntekijät laskevat arkun valmiiksi hautaan ja siunaus tapahtuu haudalla, sanoo Haminan seurakunnan kirkkoherra Juha Tanska.

Muistotilaisuuksia voidaan jälleen viettää suvun ja ystäväjoukon kesken. Riski tartuntaan puolestaan kasvaa, jos istutaan vierekkäin aterialla.

– Siksi on tärkeää, että suvun juhliin ei lähdetä flunssaoireisena ja kattauksessa istumapaikat seurakuntatiloissa asetetaan riittävän etäälle toisistaan, muistuttaa Tanska.

Tartuntariskien takia vainajan arkun avaamista lähiomaisille ennen siunaustilaisuutta ei toistaiseksi suositella.

Lapsille päiväleirejä heinäkuussa

Juhannuksen jälkeen käynnistyvät jälleen lasten ja perheiden kokoontumiset. Haminan seurakunnan rippikoululeirit on siirretty heinä-elokuun taitteeseen.

Erityistä huomiota kokoontumisissa kiinnitetään tartuntariskien minimoimiseen. Muut kesän kokoavat seurakuntatapahtumat on pääosin peruttu tai siirretty tuonnemmaksi.

– Seurakuntien saamat viranomaisohjeistukset saattavat muuttua kesän aikana, sillä tautitilanteen kehittymiseen liittyy epävarmuutta. Toiminnan avaamisessa ja rajauksissa seurataan koko kirkossa valtioneuvoston ja THL:n linjauksia, sanoo kirkkoherra Tanska.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide