Tervasaaren venekentällä on pukkien päällä yhä 13 venäläisten omistamaa venettä.

Veneiden talvisäilytys Tervasaarella päättyy. Ensi talveksi alue on vielä varattu Haminan Pursiseuran veneille, mutta ensi talvi on viimeinen.

Haminan aluepalvelut on rakentanut Vaskitielle Mäkelänkankaalle veneiden talvisäilytystä varten kentän, josta veneilijät voivat varata paikan talvea 2021 – 2022 varten.

Tervasaaren venekentällä on edelleen 13 venäläisten omistamaa venettä.

– Veneiden omistajat ovat ja toistaiseksi myös pysyvät rajan takana Venäjällä. Senvuoksi veneet ovat edelleen pukeillaan, sanoo Haminan Pursiseuran kommodori Arto Saarinen.

Saarinen uskoo, että Vaskitien venealue voidaan saada kehittämällä toimivaksi. Ongelmana on kuitenkin alueen etäisyys Haminan venerannoista.

– Tervasaaren kentällä on ollut viime talvenakin 90 venettä. Ensi talvena HPS kontrolloi kenttää sillä tavalla, että veneet sijoittuvat ruotuihin ja myös pelastustiet varmistetaan, sanoo Saarinen.

– Tähän saakka alue on ollut kaikkien veneharrastajien kenttänä, jolloin talvisäilytys on näkynyt veneiden sekamelskana. Järjestelmällisyyteen otamme mallia vaikkapa Lappeenrannasta.

Veneet kuuluvat Haminaan ja Tervasaareen. Nyt kaupunki on kuitenkin linjannut, että veneiden talvisäilytyksen Tervasaarella tulee loppua.

Kommodori Saarinen uskoo, että päättäjienkin mieli saattaa vielä muuttua:

– Kun organisoimme venekentän ensi talveksi järjestelmälliseksi ja siistiksi, se ei enää satuta päättäjienkään silmää. Mahdottomana en pitäisi, että hallittuna venekenttä saisi Tervasaarellakin vielä jatkoaikaa, arvioi Saarinen.

Kaupungininsinööri Ari Lonka sanoo, että Lepikönranta poistuu talvisäilytysalueena välittömästi, Tervasaari saa vielä yhden talven jatkoaikaa.

– Jatkoaikaa Tervasaari sai senvuoksi, että köliveneiden nostaminen Mäkelänkankaan Vaskitien venekentälle ei käy luontevasti, sillä veneiden nostoluiskalle ei pääse purjehtimaan vielä suurilla köliveneillä. Väylän syventäminen on ensi kesän suunnitelmissa, sanoo Lonka.

Summanlahti panostaa monipuoliseen palveluun

Mäkelänkankaalla Summanniemen kainalossa sijaitseva Summanlahti on uusi veneiden satama-alue, jonka omistaa Neuvottoman Varastot Oy. Satamaan on valmistunut veneiden nostoluiska ja parhaillaan rakennetaan veneitä varten säilytyskenttää.

Summanlahti sijaitsee Summanniemen kainalossa Vaskitien päässä. Satamaan johtavan tien toisella puolella on Haminan kaupungin venekentäksi rakentama noin puolen hehtaarin kokoinen alue.

– Summanlahden satama-alue valmistuu kokonaisuudessa ensi vuoden aikana. Valmistuttuaan Summanlahdessa on myös septipalvelut ja veneiden pesupaikka, sanoo toimitusjohtaja Sirpa Kaukasalo Neuvottoman Varastot Oy:stä.

– Meillä on tarjolla myös lämmintä varastotilaa veneille, varastojen ovissa on korkeutta suurimmillaan 6 metriä. Asfaltoitua ja kameravalvottua varastokenttää on tuhansia neliömetrejä.

Kaukasalon mukaan Mäkelänkankaalla on myös muita venealan palveluyrityksiä esimerkiksi veneidennostoon ja venemoottorien huoltoon.

  • Slider image

Haminan kaupunki on rakentanut tulevan veneiden talvisäilytyskentän rantaan Vaskitien päähän Mäkelänkankaalle. Vieressä toimii Neuvottoman Varastot Oy:n omistama veneilykeskus Summanlahti, joka valmistuu kokonaisuudessaan ensi vuonna.

  • Slider image