Haminan talousalueen uutislehti

Kalukauppiaan historia on myös Haminan historiaa

Strömbergin liike on kautta vuosien panostanut ammattitaitoiseen henkilöstöön. Yrityksen täyttäessä 60 vuotta vuonna 1989, henkilökunta asettui ryhmäkuvaan. Takarivissä vas. Tuoma, Toivo ja Raimo Strömberg, keskirivissä Anneli Eskolin, Anna-Liisa Vanhala, Jari Nukarinen ja Reijo Yrjönen sekä alarivissä vas. Marja-Leena Harju, Päivi Inkinen, Eija Etholen, Maija-Riitta Tilli, Pirjo Junnola ja Raija Alajääski. (Kirjan kuvitusta)

Kymenlaaksolaisen huonekalukaupan ikonin T. Strömberg Oy:n historian paketoiminen kirjaksi vaati pitkän prosessin. Yli 90-vuotiaan yrityksen grand old man Raimo Strömberg oli aluksi idealle vastahakoinen, mutta Raimon hyvä ystävä Mikko Ranki oli kuitenkin sitkeä suostuttelija.

Käsipainin hävisi Raimo ja nyt on valmistunut paikallisesta yrityshistoriasta teos Kalukauppias Römperi. Kirjan on toimittanut Haminassakin puolenkymmentä vuotta vaikuttanut toimittaja Teija Horppu.

– Mikon painostaminen alkoi viime vuonna. Vähitellen taivuin myönteiseksi ja lopputuloksena on kattava teos yrityksemme historiasta ja nykyisyydestä, tuumii Raimo Strömberg.

Kirja Kalukauppias Strömberg on historia Raimo Strömbergistä, mutta se on historia myös Etelä-Kymenlaakson suurimman huonekalukaupan vaiheista ja Haminan yrityselämästä.

Teija Horppu sanoo, että oli mielenkiintoista kirjata ylös historiaa yrityksestä ja perheestä.

– Yrittäjät eivät aina näe riittävän lähelle ymmärtääkseen yrityksen vahvan paikallisen merkityksen. Nyt siihen tarvittiin Mikko Ranki innoittajaksi. Mikko myös taittoi kirjan ja hoiti kuvapuolen, sanoo Teija.

Neljä sukupolvea Strömbergeitä: Tuomas ja Tuomaksen poika Topias, Toivo ja Raimo Toivon 90-vuotispäivän aikoihin otetussa kuvassa. (Kirjan kuvitusta)

– Työtäni helpotti valtavasti Raimon erinomainen muisti ja se, että hän oli tämän vuosituhannen alusta alkaen kirjannut yrityksen asioita ylös ja koossa oli myös runsas kuva- ja leikearkisto.

Yrityksen perusti vuonna 1929 Raimon isä Toivo Strömberg, joka oli jo pikkupojasta lähtien tehnyt töitä isänsä puusepänverstaassa.

– Kun Toivo 1928 joulukuussa pääsi armeijasta siviiliin, heti tammikuussa hän oli valmis perustamaan oman yrityksen. Toivolla täytyi olla sukanvarressa rahaa yrityksen perustamiseen, sanoo Raimo.

26.1.1929 Toivo julkaisi Maaseutu-lehdessä ilmoituksen: ”Olen avannut Ruumisarkkuliikkeen kauppias Nikkisen talossa. Suoritan kaikkea puusepänalaan kuuluvaa työtä tilauksesta. Sulkeudun arv. yleisön suosioon. Kunnioituksella T. Strömberg.”

– Toivo myös ymmärsi heti mainonnan merkityksen, vaikka muut puusepät hänen mainoksille irvailivatkin, sanoo Raimo.

Raimo pääsi jo 10-vuotiaana touhuamaan isänsä yrityksessä.

– Työntelin kärryillä ruumisarkkuja Haminan sairaalanmäelle ja sitä kaikki eivät pitäneet pikkupojalle soveliaana. Presidentti Paasikiven vierailtua rouvineen Haminassa 1949 raahasin heille Kesäpuiston vallin päälle kaksi painavaa pormestarintuolia. Siinä oli 10-vuotias poika tiukoilla!

– Huonekalujen runko oli siihen aikaan tuhtia kakkosnelosta mutta ne kalut todella kestivät. Nyt ollaan paikoin rimalinjalla. Strömbergiä on ehkä pidetty kalliina kalukauppana, mutta halvalla kun ei hyvää saa. Laadussa me olemme aina pyrkineet menemään etukenossa.

Raimo muistuttaa, että ilman hänen vanhempiensa Toivon ja Elin Strömbergin panosta mitään kirja ei olisi koskaan syntynytkään. Kiitokset hän osoittaa myös pojalleen Tuomakselle, joka otti toimitusjohtajana yrityksen vastuulleen 2001, jolloin Raimo 65 vuotta täytettyään siirtyi kokonaan sivuun yrityksen toiminnasta.

Kalukauppias Römperi -kirjaa voi kysellä Strömbergin liikkeestä ja itse Raimo Strömbergiltä.

Kalukauppias Römperi -kirjan tekijätiimi vas. Mikko Ranki, Teija Horppu ja Raimo Strömberg.
TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli