Haminan talousalueen uutislehti

Asumassa Haminassa: 20 vuotta yhteisellä purjehduksella

Timo ja Päivi Hyle sihtailemassa Vuohisaaren maisemia.

Saviniemessä syntynyt Timo Hyle on keikkatyönsä vuoksi asunut käytännössä ympäri Suomea. Syntymäkaupunki on kuitenkin houkutellut hänet takaisin. Päivi on syntyjään Kouvolasta, mutta muuttanut Imatralle jo lapsena. Niin ikään ympäri Suomea asunut Päivi muutti Haminaan Kokkolasta.

Teatteriohjaajaksi valmistunut Päivi sai täältä töitä ja sitten löytyi muitakin syitä jäädä.

Miksi Haminasta on tullut kotikaupunkinne? Mikä on saanut pysymään/muuttamaan Haminaan?

– Tietysti työt olivat silloin se ykkösasia, Päivi toteaa.

Teatterin jatkoilta löytyi myös mies, joka osasi kysyä sen juuri oikean kysymyksen: ”Lähdetkö purjehtimaan?” Purjehdukseen vetoa tuntenut Päivi oli heti mukana. Purjehdus on siitä lähtien ollut iso osa Saviniemessä asuvan pariskunnan elämää.

Yli kaksikymmentä vuotta yhteistä purjehdusta pitää sisällään tuhansia seikkailuja. Viimeisin kohokohta on ollut delfiinien näkeminen.

– Nehän pitivät meidän venettä pilkkanaan, Päivi ja Timo nauravat yhteen ääneen.

Mitä asioita erityisesti arvostatte Haminassa? Mikä on hyvää?

– Meri. Tästä pääsee helposti lähtemään suoraan merelle. Toisaalta se tarjoaa myös Saviniemen rannalla täydelliset puitteet niin kesä- kuin talviurheilullekin, Päivi listaa tärkeitä asioita.

– Ja sitten pienuus on tämän meidän miniatyyrikaupungin vahvuus. En voi tällä hetkellä kuvitella lähteväni täältä minnekään, Timo täydentää.

Mitä haluaisitte kehittää Haminassa?

– Eihän kaupunki voi kehittyä ilman työpaikkoja. Jos ihmisillä ei ole töitä, ei kaupungissa ole veronmaksajia ja silloin mikään ei kyllä kehity. Vaikka etätyöstä puhutaan paljon, niin ihminen kaipaa aina toista ihmistä, Timo tuumii.

Tervasaaren alueen hyödyntäminen olisi tärkeää ja samoin Vuohisaaren toiminnan elvyttäminen.

– Kun kaupunkia mainostetaan merikaupunkina niin veneilijöiden pois ajaminen ei ole oikeaa meininkiä. Se tuntuu ristiriitaiselta. Toki vastuullisuutta pitää löytyä myös veneilijöiltä, jotta paikat säilyvät siisteinä, pariskunta summaa.

Miten haluatte osallistua Haminan toimintaan ja uudistamiseen?

– Ihminen on sellainen elukka, että hitosti olisi ideoita mutta toteuttaminen onkin sitten toinen juttu. Meiltä puuttuu tältä kulmakunnalla merikarjalaiseen tapaan sellainen ylpeys omasta kotiseudusta, Timo virnistää

Mitä muuta haluatte sanoa Haminasta?

– Tulisipa tänne lisää nuoria ihmisiä ja jälkikasvua, jotta koulut pysyisivät täällä. Ensimmäinen huolenaiheeni ei ole ilmaston lämpeneminen vaan tällainen paikallinen, mihin voidaan paremmin vaikuttaa, Timo pohtii.

– Tää on niin tärkeä tää meri ja vesi. Nämä puitteet riittävät, kunhan ne säilyvät, Päivi vielä lisää.

 

Asumassa Haminassa -juttusarjan tarkoituksena on selvittää, mikä tekee kohtaamisten Haminasta unelmien kotikaupungin. Haluaisitko sinä kertoa, kuinka sinusta tuli haminalainen? Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia Haminan viestintäkoordinaattorille riikka.koskimies(at)hamina.fi tai ottamalla yhteyttä Reimarin toimitukseen puh. 0440 753 137 tai sähköpostilla: jorma.haapamaki(at)reimari.fi.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli