Haminan talousalueen uutislehti

Muistoja liki 50 vuoden takaa: HP:n suosio ylitti jalkapallomaajoukkueen

50 vuotta sitten pesäpallo nuiji jalkapalloilun mennen tullen! Sen osoittaa Urheilulehdessä (26/2020) julkaistu artikkeli, jossa verrattiin Suomi – Albania -jalkapallomaaottelun ja Haminan Palloilijat–KPL -pesispelin yleisömääriä.

Kun Suomi–Albania, jonka Suomi voitti 1–0, keräsi olympiastadionille 1 431 maksanutta katsojaa, samana päivänä 21.6.1972 Haminassa pelattua HP – KPL -peliä seurasi vesisateessa 3 105 maksanutta.

Haminalaisen toimittaja Timo Sihvon Urheilulehteen kirjoittama artikkeli peilaa hienosti muuttuvaa urheilumaailmaa. Suomen jalkapalloilu ui tuolloin syvissä vesissä ja edellisestä maaotteluvoitosta oli kulunut jo muutama vuosi. Tänä päivänä mikä tahansa maaottelu keräisi lehtereille helposti yli 10 000 katsojaa.

Pesäpalloilun pohjakosketukseenkin sopupeleineen oli vielä muutama vuosikymmen aikaa.

Tuo 21.6.1972 pelatun HP–KPL -pelin opputulos oli HP:n tappio 4–11. Hesarin otteluselostuksen mukaan peli oli kuitenkin paljon tiukempi kuin loppuluvut antoivat ymmärtää, sillä yhdeksänteen vuoroon mentiin vielä numeroissa 3–5.

Toimittaja Sihvo jututti Urheilulehden artikkeliinsa myös jalkapallomaajoukkueen tuolloisia kantavia voimia Kopareitten  Jouko Suomalaista ja MP:n Ville Rajantietä. Haminalaisista kommentteja antoi lukkarilegenda Markku Raasu.

Urheilulehden juttuun ei sopinut se, mistä Raasu ja Sihvokin pelin muistivat:

– Kakkosvahtina pelasi HP:n ehdottoman kulmakiven Raimo Pasasen tilalla 36-vuotias Reino Raesmaa, joka oli kyllä Itä-Lännessäkin nähty kaveri, mutta SM-sarjaa Reiska oli pelannut edellisen kerran 1967, muistaa Sihvo.

– Pelinjohtajamme veti Raesmaan naftaliinsta kentälle, koska Pasanen oli jo lähtenyt Lapin-reissulle. Lisäksi HP:ltä puuttui kakkoskoppari Eero Hattari, joka oli yliopiston pääsyskokeissa. Hattari oli HP:n nopein etenijä, sanoi Raasu.

Markku Raasu ei Urheilulehden jutussa mitenkään ylpeillyt  HP–KPL -pelin jopa Suomen jalkapallomaaottelua suurempaa yleisömäärää. Häneltä löytyi arvostusta myös toiselle lajille.

– Nykyjalkapallossa on Markku Kanervan valmennuksessa saatu lumipalloefekti liikkeelle, menestys luo lisämenestystä ja uskoa siihen, että Suomikin voi pärjätä, sanoi vuosina 1972 ja 1974 Vuoden lukkariksi valittu Raasu.

Timo Sihvo oli katsomassa tuota HP–KPL -peliä, vaikka lukiolaisen mielessä taisivat jo enemmänkin pyöriä juhannuskuviot ja tuleva saarireissu.

– Tästä kuviosta eli että HP:lla oli yli tuplasti enemmän katsojia kuin jalkapallon A-maajoukkueella, on puhuttu erilaisissa seurueissa vuosikymmenien mittaan monia kertoja. Faktat ovat tietysti heittäneet muisteloissa häränpyllyä.

Enimmillään HP–KPL -otteluitten yleisömäärät nousivat 1970-luvun muhkeimpina vuosina  reippaasti yli 5000:n.

– Tämä tapahtui ainakin silloin, kun ottelu oli osa Kymenlaakson Messujen ohjelmaa. Vapaalippulaisia oli todella paljon ja maksaneitakin yli 4 300.

Markku Raasu saattaa alkavalla pesiskaudella ilmestyä Vallikentän katsomoonkin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli