Haminan talousalueen uutislehti

Pyhällön kylien kuituhanke eteni

Pyhällön kyläkuitutilaisuus sai liikkeelle kolmisenkymmentä kyläläistä. Etualalla vasemmalla Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Pyhällön kyliin suunniteltu valokuituhanke liikahti vahvasti eteenpäin. Hankkeen aloitustilaisuudessa torstaina oli paikalla kolmisenkymmentä kyläläistä. Hankkeeseen liittyviä kysymyksiä tuli paljon eikä soraääniä kuultu.

Ensimmäisenä nimensä sopimuspaperiin piirsi Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen, joka tilasi kuituyhteyden Pyhällön kouluun. Kuituliittymien myynti alkoi ja alustavia varauksia liittymistä on jo yli 30.

Aluksi liittymien myynti tapahtuu puhelinmyyntinä, sähköpostitse ja hyödyntäen sähköistä sopimushallintajärjestelmää.

Jouko Yläjääski pääsi ensimmäisenä kokeilemaan sähköisen sopimusjärjestelmän toimivuutta, jossa asiakas tunnistetaan pankkitunnuksilla. Sopimus saatiin aikaan ilman papereitakin.

Yksi liittymän varaajista on Pyhällön suurimpiin yrityksiin kuuluva Maatalousyhtymä Kivelä.

– Meidän tuotannossamme on dataa niin paljon, ettem­me pärjää ilman tasokkaita yhteyksiä, kertoi Tuomas Kivelä.

Maatalousyhtymä Kivelä on ennakoinut kuituyhteyden mahdollisuuteen jo rakentaessaan keväällä valmistunutta uutta navettaansa. Pihapiirissä kuitutasoiset yhteydet ovat jo valmiina odottaen kylän kuituverkon valmistumista.

– Navettamme tuotanto on pitkälle automatisoitua. Lypsäminen tapahtuu neljällä robotilla. Eläintiedot ja ruokintatiedot ovat tietokoneissamme, kertoi Kivelä, joka omistaa maatalousyhtymän veljensä Juhan kanssa.

Tilaisuuden päätyttyä koulun pihamaalla polkupyöränsä selkään hypännyt emäntä ilmoitti varanneensa kuituyhteyden:

– Sain lapsiltani yksiselitteiset eväät, kuitu on heidän tulevaisuutta.

Haminan kaupunki on myöntänyt Pyhällön kylien kuituhankkeelle 600 000 euron rakennusaikaisen rahoituksen. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt rahoitusta hankkeelle 500 000 euroa.

Alustavan kustannusarvion mukaan hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 842 000 euroa, josta tukikelpoinen kustannus on noin 714 000 euroa.

Valokuituyhteydet rakentaa Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta. Kyläläisten innostuminen asiaan ratkaisee hankkeen etenemisen, sillä jos halukkuutta nopeisiin liittymiin ei ole riittävästi, hanketta ei pystytä toteuttamaan.

– Tavoitteenamme on 140 liittymää. Suurin kustannus on kuitukaapelien kaivaminen ojiin. Mitä enemmän tulee kaivuukilometrejä, sitä enemmän työ maksaa, sanoi hankkeen projektivastaa­va Aulikki Kylliäinen.

Liittymän saa kotiinsa 1 990 eurolla, eli hinta on sama kuin Kannusjärvellä ja Metsäkylässä, joissa Kyläkuidulla on 170 asiakasta.

Pyhällön kylissä koko ikänsä vaikuttanut Jouko Yläjääski ilmoittautui kuidun vankaksi kannattajaksi.

– Se herätti meidän kyläläiset, kun Kannusjärvi sai kuitunsa. Miksemme hankkisi kuitua myös Pyhällön kyliin, muisteli Yläjääski kuituhankkeen heräämistä.

Haminan kaupunki tukee kaikkia hankkeita, joilla pyritään parantamaan eri alueiden tietoliikennemahdollisuuksia.

– Maailma muuttuu, mutta kiinteillä kuituyhteyksillä on aina saatu parhaat ratkaisut. Haja-asutusalueilla kustannukset kuituverkon rakentamisesta asiakkaalle ovat keskustoja kalliimpia, kuvaili Muhonen kaupungin ja valtion tuen tarvetta.

– Aktiivisuus asian suhteen kannattaa. Ei kannata jäädä odottamaan, että joku tulee sinulle kuituyhteyden myymään. Parhaiten varmistat mukanaolosi hankkeen etenemisessä viemällä yhteystietosi Kyläkuidun kiinnostuneet-järjestelmään osoitteessa https://kylakuitu.fi/kiinnostuneet, vinkkasi projektivastaava Aulikki Kylliäinen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli