Haminan talousalueen uutislehti

Kaupunginmuseon uusittu perusnäyttely on aikamatka kivikaudelta nykyaikaan

Museonjohtaja Paula Kouki kaulailee komean, vaatetuksesta päätellen 1800-luvun alkupuolelta olevan kaverin kanssa. Laivan keulakuva on löytynyt rannalta Neuvottomasta. Taustalla näkyy kopio Fredrik Blomin (1781-1853) akvarellista Saapuminen Haminaan 1809.

Kaupunginmuseon uusittu perusnäyttely kertoo Haminan seudun historiasta kivikaudesta meidän aikaamme saakka. Vielä tällä hetkellä näyttely pysähtyy 1800-lukuun.

– Jatkoa seuraa ensi vuonna aikajakso 1900-luvulta nykypäiviin asti, kunhan tilat vaihtuvalta näyttelyltä vapautuvat, lupaa museonjohtaja Paula Kouki.

Museon varastoista ja muualta lainaksi saatu aineisto antaa uuden näkökulman historiaan. Esillä on mm. toisinto viikinkiajan luukammasta. Alkuperäinen on löytynyt Västäristä. Kuka lie kammannut hiuksiansa koristeellisella, kuparinastoin liitetyllä kammalla, vai onko se kenties ollut kauppatavaraa?

Omassa, ilmankosteutta ja lämpötilaa säätelevässä erikoisvitriinissään on esillä aito rautakirveen terä. Varhaiselta rautakaudelta peräisin oleva kirves on löytynyt Husulasta, ja on lainassa museovirastosta.

– Rautakaudelta ei ole tehty paljoakaan löytöjä, mutta tilanne saattaa muuttua kun metallinetsimet ovat yleistyneet myös arkeologian harrastajien apuvälineenä.

Nykyisen Haminan kaupunkihistoria alkaa 1600-luvun puolivälistä. Tältä ajalta ei ole juurikaan säilynyt esineistöä, johtuen mm. tulipaloista ja 1700-luvulla alkaneesta linnoitustöistä, jotka muokkasivat ympäristöä.

Ajallisesti etenevässä näyttelyssä nostetaan erikseen esiin myös teemoja, kuten koululaitos ja merenkulku.

Kadettikoululla on oma iso vitriininsä. Sieltä löytyy esimerkiksi kadetti Mannerheimin kouluvihko. Joko mittausopin tai geometrian tunnilla on tutkittu kappaleiden muotoja, jotka hän on piirtänyt huolellisesti.

Näyttelyn ulkoisen ilmeen suunnitteluun on käytetty museonäyttelyihin erikoistunutta suunnittelutoimistoa.

– Heiltä tuli suunnitelmat vitriineistä, niiden sijoittelusta ja värimaailmasta ja valaistuksesta. Ammattigraafikoiden toteuttamat, esihistoriaa ja keskiaikaa esittelevän huoneen kattokaarien koristekuviot esittelevät Kymenlaakson alueen kalliomaalauksia ja rautakauden arkeologisia löytöjä. Itse kaaret ja verhoilulevyt ovat niihin erikoistuneelta joensuulaisyritykseltä, muista rakenteista vastasi Matti Muukka.

Paula Kouki suosittelee keskustan kaupunginmuseon ja Kauppiaantalomuseon lisäksi vierailemaan myös Vehkalahden kotiseutumuseossa. Tarinallinen kesänäyttely Aikapyrähdys sopii varsinkin lapsille.

– Elokuussa kotiseutumuseo on auki viikonloppuisin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna Kustaanmäellä vietetään keskiaikapäivää. Kannattaa myös käydä tervehtimässä museoalueen kesälampaita Simoa, Suloa ja Einoa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli