Yhteinen tie johdatti Tuija ja Jukka Teräslahden 25 vuotta sitten Haminaan. Savonlinnalainen Tuija kohtasi elämänsä onnen kotikaupungissaan, kun Jukka saapui kaukaa Pohjanmaalta Raahesta opiskelemaan Savonlinnaan.
– Jukka sai ensin työpaikan Haminasta helmikuussa 1995, minä valmistuin puoli vuotta myöhemmin ja tulin perässä. Vielä muuttokuormassa luulin muuttavamme Hankoon, kun Jukan auto kurvasikin yllättäen Haminaan, nauraa Tuija.
Jukka valmistui lastentarhanopettajaksi työskennellen edelleen varhaiskasvatuksessa. Tuija valmistui pian perään fysioterapeutiksi. Niitä töitä hän teki viime vuoteen saakka, kunnes tuoreena terveystieteiden maisterina/opettajana siirtyi Haminan kansalaisopistoon suunnittelijaopettajaksi.
Teräslahdet ovat kaikilla mittapuilla mitattuna nykyaikainen suurperhe. Vanhin viidestä lapsesta, 21-vuotias poika opiskelee Kuopiossa lääkäriksi, keväällä ylioppilaaksi valmistunut poika taas on aloittamassa insinööriopinnot. Lapsista nuorimmainen on 11-vuotias.
Miksi Haminasta tuli kotikaupunkinne? Mikä on saanut teidät pysymään haminalaisina?
– Valmistuimme laman keskelle eikä silloin ollut varaa valita työpaikkaa. Minä löysin ensimmäisen työpaikkani Haminasta ja täällä olemme viihtyneet, kertoo Jukka.
– 25 vuoden aikana minulla on ollut muutaman kuukauden työpesti Helsinkiin Hakunilaan, josta palasin huojentuneena vilkkaasti takaisin Haminaan.
Tuija sanoo, että syitä Haminassa viihtymiseen on kasapäin:
– Juurruimme Haminaan nopeasti, minulle savolaisena se kävi helposti eikä Jukkakaan nikotellut. Perheemme kasvoi, samoin ystäväpiirimme.
Mitä asioita arvostatte Haminassa? Mikä on hyvää ja mikä ihan parasta?
– Hamina on juuri sopivan kokoinen kaupunki, kaikki palvelut ovat toimineet ihmisläheisesti. Työmatkamme hoituvat useimmiten polkupyörällä, kaupungista löytyvät kaikki asiat, joita tarvitsemme.
– Harrasteliikunnan tarjontaa riittää ihan koko perheelle. Siitä on annettava kiitos toimiville urheiluseuroille. Sillä sektorilla riittää monipuolista toimintaa, josta vain pitää löytää oma liikunnallinen polkunsa, tuumii Jukka.
Mitä haluaisitte kehittää Haminassa? Miten haluatte osallistua Haminan toimintaan ja uudistamiseen?
– Haminalaiset tarvitsevat lisää yhteisöllistä tekemistä. Arkeen pitäisi kehittää pieniä tapahtumia pitkin vuotta eri ikäisille ihmisille, hahmottaa Tuija.
– Tärkeää on saada myös syrjäytyneet mukaan tekemiseen, sillä palvelut kuuluvat kaikille. Meistä itsestämmehän se on kiinni. Jos joku käpertyy kammariinsa, kukaan ei tule häntä mukaan repimään.
– Asioista valittamalla mitään ei saa aikaiseksi, valittajalla pitää olla parempia ratkaisuja, omia ehdotuksia. Facebook tulvii negatiivisia juttuja, mutta kuinka moni oikeasti miettii, mitä hän itse voisi tehdä, jotta asiat olisivat paremmin.
Jukka ottaa esiin Haminan suurlipun:
– Suurlippu on ja pysyy. Miten pitkään asiasta pitää irvistellä? Suurlipusta pitää nostaa esiin positiiviset puolet ja katsoa tulevaisuuteen sen kautta.
– Nuorten mahdollisuuksa sijoittua tälle seudulle opintojen jälkeen pitäisi parantaa. Työpaikkatilanne on kuitenkin haastava, joten tähän täytyisi kaikkien mahdollisten tahojen panostaa, jotta Hamina olisi tulevaisuudessakin yhtä hyvä paikka asua ja elää, arvelee Tuija.
Asumassa Haminassa -juttusarjan tarkoituksena on selvittää, mikä tekee kohtaamisten Haminasta unelmien kotikaupungin. Haluaisitko sinä kertoa, kuinka sinusta tuli haminalainen?
Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia Haminan viestintäkoordinaattorille riikka.koskimies(at)hamina.fi tai ottamalla yhteyttä Reimarin toimitukseen puh. 0440 753 137 tai sähköpostilla: jorma.haapamaki(at)reimari.fi.