Haminan kansalaisopiston kaarti tutkimassa painotuoretta opiston esitettä vas. Stina Piironen, Seija Kiiveri, Jaana Peltola, Tuija Teräslahti ja Maaret Lommi.

Mennyt koronakevät oli ainutlaatuinen myös Haminan kansalaisopistolle, joka joutui perumaan runsaasti kurssejaan. Samalla opisto joutui tekemään valtavan digiloikan etäopetukseen ja digivälineiden käyttöön.

– Opimme hetkessä sen, mikä muuten olisi vienyt viikkoja. Nuo digiopit kainalossamme olemme nyt avaamassa kansalaisopiston uutta lukuvuotta, sanoo opiston rehtori Maaret Lommi.

– Siihenkin olemme varautuneita, että mikäli lähiopetus tavalla tai toisella kursseilla estyy, opetus viedään läpi sitten etäopetuksena.

Kansalasiopisto toimii Haminassa kasvatus- ja koulutusvaliokunnan alaisuudessa kuuluen kaupungin Vahvana elämään -prosessiin. Koulutus luo aina uutta ja vahvistaa opiskelijoita, se osallistaa ja aktivoi, pitää yllä työkykyä ja edistää hyvinvointia.

– Alun pitäen suunnitelmissamme oli ottaa tänä syksynä ohjelmistoon muutamia digikursseja, mutta kurssit alkoivatkin korona- epidemian takia jo keväällä. Digikurssien ansiosta asiakaskuntamme on laajentunut kattamaan alueita ympäri Suomea.

– Erityisesti liikuntakursseilla osallistujia oli Etelä- Suomen eri kunnista. Tämä asiakaskunnan laajentaminen oman alueemme ulkopuolelle on edelleen yksi tärkeä tavoitteemme, kertoo rehtori Lommi.

Opiston musiikkiopettaja Seija Kiiveri sanoo, että kaikki opettajat taatusti kaipaavat jo palaamista lähiopetukseen.

– Lähiopetuksessa vuosien aikana syntyneet ihmissuhteet ovat meille tärkeitä, opettaja/oppilas -suhde kestää! Yhteismusisoinnin, orkesteriharjoitusten ja kuorojen kouluttaminen ei digiajan tempuilla vielä onnistuisikaan, sanoi Kiiveri.

Opiston tavoitteena on vahvistaa kaikkien opiston toimijoiden osaamista erityisesti pedagogisella alueella.

– Opettajille sekä opiskelijoille viime keväänä tehdyt kyselyt osoittivat, että opiskelijat ovat kursseihimme ja opettajiimme varsin tyytyväisiä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kansalaisopiston merkitys ja rooli tullee muuttumaan ja vahvistumaan tulevina vuosina yhtenä koulutusalan toimijana, sanoi suunnittelijaopettaja Tuija Teräslahti.

– Aivan uutta tarjonnassamme on Sinulle haminalainen -kurssit ja -tilaisuudet. Ne ovat ilmaisia haminalaisille ja liittyvät haminalaisille suunnitteilla olevaan etuusohjelmaan.

Uusia kursseja on tarjolla esimerkiksi erityisryhmille. Uusia kursseja ovat esim. sosiaalinen sirkus, lyhytkurssi vegaaninen raakaruoka, Virolahdella aikuinen + lapsi perheliikuntaa, mielenhuoltokursseja, jouluiset huovutukset ja ukulelesoiton alkeet. Lisäksi kansalaisopisto järjestää yhteislaulutilaisuuksia sekä syksyllä että keväällä.

Nyt alkavan lukuvuoden ohjelmassa on 247 kurssia. Tuntiopettajia kansalaisopistossa on 80.

Kursseille ilmoittautuminen alkaa netissä 18.8. osoitteessa www.opistopalvelut.fi/hamina, josta löytyy kurssitarjonta kokonaisuudessaan. Puhelimitse voi ilmoittautua puh. 040 199 1234 tai 040 199 1761.