Haminan kaupunginvaltuuston delegaatiota Ruotsin Tattooseen 1988 vetänyt Raimo Kantola (vas.) sai vierelleen Haminan entisen kaupunginsihteerin ja vt. kaupunginjohtajan Pekka Virtasen. Tattoon kunniapuheenjohtajalla Juhani Kaskealalla oli kiinnostunut Tattoon alkumetreistä.

Hamina Tattoon henki leijui vahvana, kun RUK:n Maneesissa julkistettiin Hamina Tattoon 30-vuotisesta menestystarinasta tehty juhlakirja. Kutsuvieraitten joukossa oli joukko keskeisiä Tattoon vaikuttajien alkutaipaleelta nykyhetkeen.

Juhlakirjan teksteistä vastaa haminalainen kirjailija Martti Linna, joka muutti Haminaan 20 vuotta sitten. Tattoota hän on imenyt itseensä siitä lähtien, ensin talkoolaisena ja myöhemmin toimittajana.

Linna korosti puheenvuorossaan tunteen ja epävarmuuden sietämisen merkitystä päätöksenteossa.

– Tattoon 30 vuoteen on sisältynyt paljon hyviä päätöksiä, joita on tehty tunteella. Epävarmuutta oli siedettävä, sillä kenelläkään ei ollut perustamishetkellä täydellistä tietoa Hamina Tattoon tulevaisuudesta, maalaili Linna Hamina Tattoon yli 30 vuoden takaisia päätöksentekovaiheita.

– Historiateos tämä kirja ei ole vaan nimenomaan juhlakirja, jonka keskiössä on erinomainen musiikki, Haminan ainutlaatuinen Tattoo-miljöö sekä kohtaamiset, joihin Tattoo luo poikkeukselliset puitteet.

Rohkeudesta entisiä Haminan päättäjiä kiitti myös kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

– Sotilasmusiikilla on meillä perinteitä, mutta Tattoo-perinnettä ei ollut koko Suomessa saati Haminassa. Kukaan tuskin arvasi tuolloin 1980-luvun lopulla, millaiseen lentoon Hamina Tattoo lähtee, sanoi Muhonen.

– Hamina Tattoolla on vankka asema koko maailman Tattoo-tapahtumien joukossa. Jatkuvasti uudistuvana ja samalla perinteitä vaalivana aiomme asemamme säilyttää!

Hamina Tattoon toiminnanjohtajana vuoteen 2007 saakka toiminut Juhani Leinonen muistaa ensimmäiset kohtaamiset Haminan kaupungin delegaation kanssa Strängnäsissä Ruotsissa pidetyssä Ruotsin Tattoossa. Haminan ryhmää vetivät silloinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raimo Kantola sekä vt. kaupunginjohtaja Pekka Virtanen.

– Haminalaisilla oli tunnetta ja uskallusta! Alkumetreillä me myimme Suomen kansalle tuotetta, jota ei ollut. Ilman valtavaa haminalaisten talkoohenkeä emme olisi onnistuneet, sanoi Leinonen.

Tattoo-toimikunnan puheenjohtaja Hannu Muhonen luovutti julkistamistilaisuudessa Hamina Tattoo standaarin kirjailija Martti Linnalle. Hamina Tattoo plaketin saivat Maasotakoulu, Reserviupseerikoulu ja Haminan Sotilaskotiyhdistys. Huomionosoitukset vastaanottivat eversti Kari Pietiläinen, everstiluutnantti Vesa Helminen sekä Maritta Haapala.

Hamina Tattoo ansiomerkin kultaisena saivat musiikkieverstiluutnantti Jyrki Koskinen sekä toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen.

Hopeisen ansiomerkin saivat matkailuopas Tatiana Korte sekä Tattoon tapahtumakoordinaattori Saija Ristola.

Juhani Leinonen vastaanotti Varusmiessoittokunnan juhlakonsertin yheydessä Haminan kaupungin Pro Hamina palkinnon.

Hamina Tattoo standaarin konserissa saivat Haminan Hywät Asukkaat ry, Haminan Linnoituksen Wanhat Talot ry, Haminan Zonta-kerho ry sekä Hamina Tattoon Ystävät ry

Hamina Tattoo -juhlakirja on myynnissä 40 euron hintaan Haminan Suomalaisessa kirjakaupassa sekä Kirjaspotissa Raatihuoneentorilla.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Tattoon pitkäaikainen vetäjä Juhani Leinonen rinnallaan vaimonsa Päivikki.

Kaupunginvaltuutettu Kalervo Tulokas sai omaan Tattoon juhlakirjaansa signeerauksen tekijöiltä Martti Linnalta ja graafikko Nunnu Halmetojalta.

Juhlakirja on kansissa, tekijän on helppo hymyillä: Martti Linna.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image