Haminan talousalueen uutislehti

Polkupyöräkauppa erikoistuu, vaihtoehtoja löytyy jokaiselle

Anu Tepponen koeajoi sähkökäyttöisen hybridipyörän. – Hybridi on monikäyttöinen, se soveltuu pyöräilyyn maanteiden ja pyöräteiden asfalttipinnoilta sorateille ja hyväkuntoisille poluille, kertoo Pertti Illi.

Vilkaisu polkupyöräliikkeiden valikoimiin pistää äkkinäisen pään pyörälle: Retkipyörä, maastopyörä, maantiepyörä, citypyörä, hybridi, fatbike… Pyöriä on todella monenlaisiin käyttötarpeisiin.

Tämän laittoi merkille myös Anu Tepponen, joka tutki urheiluvälineiden erikoisliike Illi-Sportin valikoimaa. Myymäläpäällikkö Matias Illin opastuksella löytyikin kokeiltavaksi sähköavusteinen hybridipyörä.

– Aika mukava. Tällä tulisi ajettua pidempiäkin lenkkejä, tuumi Anu testiajon jälkeen.

Peruskaupunkipyörällä pääsee nopeasti lähikauppaan, fatbikellä pystyy etenemään pehmeäpohjaisessakin maastossa, hybridipyörässä yhdistyvät maastopyörän ja kaupunkipyörän parhaat ominaisuudet. Kaikkia pyörätyyppejä on saatavissa myös sähköavusteisina.

Vaikka hallituksen pari vuotta sitten kaavailema sähköpyörän hankintatuki jäi toteutumatta, ovat sähköpyörät kasvattaneet osuuttaan pyöräkaupassa väkevästi.

– Niiden yleistyminen on ollut huimaa. Viimeisten viiden vuoden aikana myynti on kasvanut vuosittain kymmeniä prosentteja, toimitusjohtaja Pertti Illi toteaa.

Korona lisäsi pyöräilyä, ja se heijastui pyöräkauppaankin. Toinen toistuva myyntipiikki on loppukesästä ennen koulujen alkua.

– Pyörien ja varusteiden kehittyessä on pyöräilystä tullut entistä enemmän ympärivuotista. Kunto- ja retkikäytön ohella työmatka- ja asiointipyöräily on lisääntymässä.

Pyörävalikoiman laajentuminen ja erikoistuminen korostaa erikoisliikkeiden asiantuntijuuden merkitystä.

– Jotta pyöräilystä saisi täyden ilon ja hyödyn, on löydettävä tarpeita vastaava pyörä ja siihen käyttäjän mukaiset säädöt. Siinä alaan erikoistunut myyjä voi olla apuna.

Vaikka polkupyörän perushuolto on suhteellisen helppoa tehdä itsekin, on ammattilaisapu tarpeen varsinkin nykypyörien huolloissa ja korjauksissa.

Sähköpyörän akusta pidetään huolta kuten mistä tahansa sähkölaitteesta. Varsinkin sähköpyörille suositellaan jälleenmyyjän tai erikoistuneen huoltoliikkeen perusteellista vuosihuoltoa.

– Meiltä on mahdollista myös vuokrata sähköavusteinen pyörä, vuokrapyöristä löytyy sekä naisten että miesten runkomalli, lisää Pertti Illi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli