Elomarkkinat on yksi jokakesäisistä suurtapahtumista Haminassa. Elomarkkinakulkue vetää katujen varsille aina tuhansittain yleisöä.

Haminan elävyyden ja viihtyisyyden hyväksi työskentelevä Kehittyvä Hamina ry pyysi haminalaisia ja miksei muitakin kertomaan kokemistaan hullaannuttavista kesämuistoista, joita Hamina on vuosien varrella tarjonnut. Vastauksia tuli satakunta, toinen toistaan hullaannuttavimpia.

Hulluna Haminaan -kampanjan toinen osio avasi niitä asioita, joista Hamina tunnetaan. Kristiina Risu nosti ykköseksi Hamina Tattoon, jossa hän on vieraillut lähes joka kerta.

– Marssishowt, konsertit ja ihanat, Tattoon aikana avoinnaolevat vanhat pihat! Bastion on tulvillaan erilaisia tapahtumia, kirjasi Kristiina monen muun lailla.

Tarjonnaltaan monipuolinen Haminan tori on ollut monille mukavien muistojen alkulähde. 100 metrissä liehuvasta suurlipusta osattiin ylpeillä, samoin Tervasaaresta.

– Haminan kahviloista Huovila on ykkönen. Konsertit ja tapahtumat ovat Haminassa ihan parasta, muisteli Raila Kukkonen.

– Takavuosien Elomarkkinat ja miksei  muutkin markkinat, tiivistivät Tero Miettinen ja Ilmari Jyrälä.

Sirpalla oli hersyvä muisto haminalaisista palveluista:

– Vuonna miekka ja kilpi olin Haminassa käymässä. Poikakaverini, nykyinen mieheni pelasi pesäpalloa HP:ssä ja jälkipelit olivat ravintola Giovannissa: odotin pitsaani ja mestarikokki Giovanni juoksi ja juoksi: pitsa paloi, pitsa paloi. Saat ilmaisen jätskin, lohdutti Giovanni minua, muisteli Sirpa Toikka.

Eija Vanhala nosti ykköseksi huikeat Haminan kesäteatteriesitykset ja niistä mieleenpainuvimmaksi hän kirjasi musikaalin Taivaanraapijat. Mari Peippo taas löysi mukavimmat muistot Ankkalammen maisemista:

– Parasta olivat kesät, kun kävimme Ankkalammella katsomassa ankkoja. Vanhempana sitten opin, että ankat olivatkin hanhia!

Vuonna 2000 Haminaan muuttaneella Inga Ehrnrooth-Lammilalla oli pitkä tarina amerikkalaisista turisteista, joita hän sattumalta läksi tuoreena haminalaisena opastamaan kaupungilla.

– Neuvoin heille ensin ruokapaikan ja läksin vielä ruokaseuraksikin. Sitten ohjelmaamme tulivat Haminan kaikki kolme kirkkoa ja museot päälle.

– Resenkovin rinkelileipomossa selvisi, että pariskunta olikin juutalaisia, olivat paenneet sotaa USA:han. Puolalaisena rouva osasi venäjää ja hänellä oli pitkät tarinan Resenkovin Veran kanssa. Sain pariskunnalta kutsun saapua kylään USA:han ihan matkalippuineen, mutta matka jäi tekemättä. Yhteys katkesi, kun parikunnan rouva sairastui, avasi Inga.

Kaikki facebookiin jätetyt kommentit ovat luettavissa Kehittyvän Haminan facebookista.

Kehittyvä Hamina ry:n puheenjohtaja Sanna Vapalahti tuumasi, että hullaannuttaneet muistot kertoivat siitä, että Hamina elää tapahtumillaan.

– Mitä innokkaammin haminalaiset ovat mukana tapahtumien järjestelyissä, sitä viehättävämmän ja persoonallisemman kuvan vieraat saavat Haminasta.

Kehittyvä Hamina ry:n leikkimieliseen kyselyyn vastanneiden kesken arvotun 50 euron lahjakortin voitti Katja Miettinen.

  • Slider image
  • Slider image

Valmistautumassa Elomarkkinoitten kulkueeseen joskus 2013 tai 2014: Sini Huhtala ja paraatihevonen Leo.

Vuonna 2014 Elomarkkinoitten kulkueen parhaaksi valittiin Husulan Laulumiesten joukkue, joka kajautti Valmet -traktorin vetämiltä kärryiltä laulunsa.

  • Slider image
  • Slider image