Haminan talousalueen uutislehti

Asumassa Haminassa: Arto vastasi vanhan kotikaupungin kutsuun

Arto ja Kirsi Jähi ovat innoissaan muutostaan Haminaan.

Hillon maisemissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Arto Jähi muutti pääkaupunkiseudulle vuonna 1974. Taakse jäi joukko haminalaisia ystäviä, perhe ja pian sitten musiikkikin, kun mies pani klarinettinsa myyntiin.

– Musiikki oli aina vahvasti mukana perheessämme. Veljeksistä Jarmo ja Vesa saivat siitä myös ammatin itselleen. Itse tein työurani bussinkuljettajana sekä kiinteistönhuollon työnjohtajana, kertoo Arto.

Nyt Arto on asunut huhtikuusta lähtien jälleen Haminassa. Perässä tuli heinäkuussa myös vaimo Kirsi, kun keskustan tuntumasta löytyi hieno asunto merinäköalalla.

Miksi Haminasta tuli uudelleen kotikaupunkisi? Mikä sai sinut muuttamaan Haminaan takaisin?

– Olemme viettäneet viimeiset kuusi vuotta runsaasti aikaa Haminassa. Ensin menimme veneilyn ehdoilla ja hankimme yöpymisiä varten vuokra-asunnon. Myytyämme veneen meille jäi Hamina, johon tutustuimme vuokrakämppämme toimiessa vapaa-ajan asuntona. Lapsuuden ja nuoruuden muistot ovat palanneet mieleen tutustuessamme kaupunkiin, kertoo Arto.

– Vaimo on aito helsinkiläinen, mutta hän ihastui nopeasti Haminaan ja haminalaiseen elämänmenoon. Itse olen eläkkeellä ja kun vaimokin tekee viimeistä työrupeamaansa osa-aikaeläkeläisenä, hyvin on hänelläkin aikaa Haminalle.

– Osaan todella arvostaa elämää Haminassa, vaikka ensimmäinen vaikutelmani kaupungista olikin, että tänne en taatusti palaa. Mitä enemmän tutustun Haminaan, sitä paremmalta tämä tuntuu, nauraa Kirsi.

Mitä asioita arvostatte Haminassa? Mikä on hyvää ja mikä ihan parasta?

Meri, Tervasaari ja Haminan merellinen luonto nousevat molempien mielestä kärkeen.

– Aikamme kuluu usein Tervasaaressa, jota voimme ihailla jo ikkunastamme. Hamina on pikkukaupunki, jossa on ymmärretty säilyttää vanhaa rakennuskantaa, myös vanhoja kivijalkakauppoja. Huovilan kahvila on ihan ykkösjuttu, samoin Hamina Tattoo ja muut tapahtumat. Haminalla runsaasti tärkeitä vetovoimatekijöitä, arvioi Arto.

– Monena hääpäivänämme olemme majoittuneet aikaisemmilla Hamina -visiiteillämme Pormestarintalon pihakammarissa

– Hamina on rauhallista seutua. Täällä on muutama serkku, hyvin meidät on täällä vastaanotettu muutenkin. Haminalaisiin on helppo tutustua.

Mitä haluaisitte kehittää Haminassa? Miten aiotte osallistua Haminan toimintaan ja uudistamiseen?

– Korona rajoittaa monien muidenkin osallistumista eri asioihin. Nuoriin pitää kuitenkin panostaa entistä enemmän. Haminasta pitää luoda paikkakunta, jonne nuoret palaavat opiskeluiltaan takaisin. Tietenkin Haminan tulee huolehtia myös vanhuksistaan.

Pariskunta Jähi on innoissaan myös Haminan suurlipusta:

– Suurlippu ja Lippumaailma ovat upea kokonaisuus, sen kun kaikki haminalaiset vielä ymmärtäisivät. Lapsenlapsemme käyvät aina aamulla vierailullaan ensimmäisenä tarkistamassa suurlipun, joka näkyy parvekkeellemme. Erityisen upea suurlippu on valaistuna, sanoo Arto.

– Arkemme kuluu Haminaan tutustuen. Ulkoilemme runsaasti ja tutuiksi ovat tulee lähikunnatkin. Hieno vierailukohde on esimerkiksi Salpalinja. Vastikään teimme retken Kimolan kanavallekin, kertoo Kirsi.

– Olen todella iloinen päätöksestäni palata vanhaan synnyinkaupunkiini ja sain helsinkiläisen vaimonikin vielä mukaan, kiteyttää Arto.

 

Asumassa Haminassa -juttusarjan tarkoituksena on selvittää, mikä tekee kohtaamisten Haminasta unelmien kotikaupungin. Haluaisitko sinä kertoa, kuinka sinusta tuli haminalainen?

Voit ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostia Haminan viestintäkoordinaattorille riikka.koskimies(at)hamina.fi tai ottamalla yhteyttä Reimarin toimitukseen puh. 0440 753 137 tai sähköpostilla: jorma.haapamaki(at)reimari.fi.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli