Haminan talousalueen uutislehti

Pikapaloposti tuo turvaa kiinteistöihin

Palomestari Simo Norema Kymenlaakson pelastuslaitokselta (vas.) ja Kymen Sammutinhuollon paloturva-asentaja Riku Olli tarkastelevat Sammutinhuollon liikkuvan yksikön pikapalopostien tarkastuskalustoa.

Pikapalopostit ovat osa kiinteistön alkusammutuskalustoa. Ne soveltuvat erityisesti kiinteistöihin, joissa oleskelee paljon ihmisiä, tai joissa on paljon helposti syttyvää materiaalia. Näitä kiinteistöjä ovat esimerkiksi hotellit, sairaalat, koulut, teollisuuskiinteistöt ja tehtaat.

Pikapalopostit ovat arkipäivää myös uusissa tai vasta saneeratuissa asuinkerrostaloissa.

Pikapalopostien käyttöikä on pitkä, kunhan niiden toiminta varmistetaan säännöllisellä kunnossapidolla.

Pelastustoimen laitelaki velvoittaakin kiinteistöjä varmistamaan, että pelastustoimen laitteet ovat turvallisia ja tarkoitukseen sopivia. Lain mukaan laitteet on pidettävä toimintakunnossa sekä huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti. Vastuu on rakennuksen omistajalla, haltijalla tai liiketoiminnan harjoittajalla.

– Standardin mukaiset tarkastukset ja huollot koeponnistuksineen meillä tekee pätevöitynyt paloturva-asentaja, joka hallitsee kaikki standardin mukaiset huoltotoimenpiteet, sanoo Timo Sommarberg Kymen Sammutinhuollosta

Vanhoista rakennuksista pikapalopostit yleensä puuttuvat. Sen sijaan niissä on edelleen vanhoja rakennuspaloposteja, jotka eivät enää ole standardin mukaisia.

– Rakennuspaloposteissa on pehmeä letku, joka nopeasti avattaessa kiertyy tukkien veden kulun. Vanhojen rakennusten palopostien huoltamisessa ongelma on se, että avattua vedentuloa ei saa enää suljettua, koska palopostia ei ole käytetty kenties kymmeniin vuosiin.

– Pikapalopostien letkut ovat muodoltaan pyöreitä ja kovapintaisia eikä niissä ole kiertymisen vaaraa.

Poistumassa olevat rakennuspalopostit eivät enää kuulu tarkastusten piiriin.

– Niiden venttiilit on usein rakennettu seinärakenteiden sisään. Useimmat rakennuspalopostit onkin jo pantu kylmiksi ja niiden sijaan investoitu pikapaloposteihin, sanoo Sommarberg.

Pikapalopostit on tarkistettava vuosittain ja koeponnistettava viiden vuoden välein. Silloin laitteeseen tulee tarkastusta osoittava tarra ja tarkastuksesta laaditaan aina myös pöytäkirja.

Kymen Sammutinhuollossa pikapalopostien tarkastuksista vastaa alan koulutuksen saanut Riku Olli.

Hotellinjohtaja Risto Pakkanen Spahotel Haminasta sanoo, että pikapalopostien toimintakyky on erityisesti hotelleissa aivan välttämätön juttu.

– Siinä ei ole vaihtoehtoja. Hotellissamme on viisi pikapalopostia ja jokaisen palopostin kyljessä on tarkastajan antama tarra. Pidän pikapalopostien tarkastusmääräyksien tiukempaa valvontaa erinomaisena asiana, arvioi Pakkanen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide