Haminan talousalueen uutislehti

Tapahtumatuotantojen taitaja Saija sai mitalin ansioistaan

Saija Ristola on työskennellyt Hamina Tattoon tapahtumakoordinaattorina vuodesta 2016 alkaen.

Saija Ristola vastaanotti viime viikolla Hamina Tattoon hopeisen ansiomerkin. Takana on jo yli 15 vuoden työputki ensin Hamina Bastionissa ja nyt viimeiset vuodet Hamina Tattoossa.

– Jo opiskeluaikana työskentelin kesäisin Haminan matkailussa. Ammattikorkeakoulussa järjestimme Business Akatemian puitteissa Bastioniin lastentapahtuman ja niistä ympyröistä Hamina Bastionin silloinen vetäjä Birthe Suni minut bongasi töihin, avaa Saija työhistoriaansa.

Tapahtumajärjestelyissä Saija oli jo vuonna 2002, kun hän teki työkeikkoja Axel’s Productionille, joka operoi Hamina Bastioniin erilaisia tilaisuuksia.

– Vuonna 2003 Axel’s järjesti ensimmäisen Wanhan Holviston joulutapahtuman, joka lähti heti siivilleen, kertoo Saija, joka oli mukana holviston tunnelmissa alusta alkaen.

Saija on ollut vaihtelevissa tuotannollisissa tehtävissä jo yli 15 vuotta.

– Olen saanut monipuolista oppia ja kokemusta tapahtumatuotantojen todellisilta ammattilailta musiikin ja teatterin puolelta. Ne opit olen pyrkinyt hyödyntämään töissäni.

– Linnoituksen wanhat pihat -projektia olin starttaamassa 2014 ja pihojen suosiolle ei loppua näy. Nyt olen vuoden verran ollut irroitettuna Tattooseen Bastionin tapahtumakoordinaattorin töistä, mutta Tattoossa olen ollut myös monien muiden projektien kanssa.

– Tämän kesän Tattoon peruuntuminen tietenkin harmittaa, mutta meillä on nyt hyvät pohjat ensi vuoden Tattoolle. Kaikki aikataulut on tietenkin käytävä tarkasti läpi, mutta tuotantoon liittyviä joitakin asioita pystyimme siirtämään vuodella. Huomioitavaa on kuitenkin, että meillä on nyt ensimmäistä kertaa kaksi Tattoo-kesää peräkkäin, joten myös vuoden 2022 festivaalijärjestelyjä täytyy tehdä osittain samaan aikaan kuin ensi kesää.

Tapahtumatuotantojen vetäminen edellyttää monipuolista osaamista. Siihen Saija on hankkinut myös tarpeellisen koulutuksen, ammattikorkeakoulun tutkinnon päälle hän opiskeli työn ohessa myös kauppatieteiden maisterin paperit.

Mikä kiehtoo tapahtuma-tuotannoissa?

Jokainen tapahtuma on omanlaisensa erilainen projekti. Tapahtumissa on selkeä tavoite, jossa mennään kohti tapahtumapäivämäärää; asioiden tulee edistyä tätä kohti. Tapahtumaprojekteja tehdään yhdessä monien eri tahojen kanssa ja siten ihmiset ja kohtaamiset ovat myös yksi hieno osa tätä työtä. Oma jännityksensä on myös jokaisessa projektissa, että kuinka kaikki lopulta sujuu.

Huippuhetkesi kaikista projekteistasi?

– Omatuotantotapahtumista Hamina Tattoo festivaaliviikot ovat aina oma rutistuksensa ja tietysti aina niitä mieleen jääviä.

– Mieleen on jäänyt myös vuonna 2014 ensimmäinen Haminan Yö -tapahtuma, jonka silloinen Eastway tuotti Bastioniin ja esiintyjäkaartiin kuului myös Cheek. Meillä oli jo varaus tapahtumakalenterissa Sepra-markkinoille samaiseen viikonloppuun. Pikaisten selvittelyjen ja suunnittelujen jälkeen saimme kuitenkin molemmat tapahtumat viikonlopulle. Perjantaille Haminan Yöt ja lauantai-sunnuntai Sepra-markkinat.

– Kun viimeinen Eastwayn tekniikan rekka lähti aamuvarhain Bastionista mäkeä ylös, saapuivat samalla ensimmäiset myyjät alueelle alas. Se oli aika tiivis viikonloppu, mutta kaikki onneksi meni hyvin. Myös Eastwayn tapahtumat, joissa ensimmäistä kertaa ulkomaiset artistit saapuivat Bastioniin ovat olleet omanlaisia juttuja ja toki hienot musikaalit!

Siipesi kantaisivat jo suuressa maailmassakin. Mikä sinut pitää Haminassa?

– Täällä on ollut hyvä asua; kauniissa kaupungissa, meren äärellä. Täällä olen myös päässyt tekemään monipuolista tapahtuma-alan työtä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli