Emilia Laitinen ja Heikki Sipari ovat fiksuja nuoria, joilla on syytä hymyyn. 

Keväällä Hamina lukiosta ylioppilaaksi kirjoittaneet lakitettiin lauantaina. Keväältä siirtyneitä lakkiaisia juhlittiin liikuntahallissa, mutta koronapandemian vuoksi kuitenkin poikkeusjärjestelyin ja tästä syystä lakitettavatkin saivat kutsua vieraiksi vain kaksi läheistään.

– Vaikka monella teistä lukion jälkeiset kuviot ovat jo vieneet muille paikkakunnille, olen sanoin kuvaamattoman iloinen siitä, että miltei jokainen keväällä kirjoittanut on pystynyt ja halunnut järjestää asiansa niin, että on voinut tulla tähän perinteiseen juhlaan, lukion rehtori Jouni Hyyrynen kiitti lakitettavia.

– Ylioppilaaksi julistaminen perinteisin menoin on monelle teistä nuorista yksi elämän kohokohta ja sen takia juhlan järjestäminen on merkityksellistä ja perusteltua, Hyyrynen totesi.

Hyyrynen painotti myös lakitettaville onnellisuuden merkitystä.

Hyyrynen kertoi, että kevään myllerrys sai aikaan sen, että huippuyliopisto Yale järjesti netissä ilmaisen onnellisuuskurssin, jossa kerrottiin, mitä ihminen voi itse tehdä pyrkiessään onnellisuuteen. Haminan lukion entinen opiskelija, toimittaja Venla Rossi osallistui kurssille ja kiteytti artikkelissaan, että kiltit teot saavat aikaan hyvän mielen, ne lisäävät onnellisuutta riippumatta siitä, onko tekojen kohde tuttu vai tuntematon.

– Perinteisesti ajatellaan, että hyvä palkka, komea talo ja hieno auto tekevät ihmiset onnelliseksi. Ongelmalliseksi tässä muodostuu kuitenkin sekä vertaileminen että tottuminen. Uusi auto on vuoden päästä vanha ja parkkipaikalla saattaa jollakin olla vielä komeampi ”kaara”.

– Nykyään korostetaan positiivisuutta. Hyvä niin, sillä yksilön hyvien ominaisuuksien korostaminen ja kannustava palaute ovat onnellisuuden rakennuspalikoita. Tähän liittyy myös usein toistamani väite, että hyväksy ja arvosta itseäsi, jotta pystyt arvostamaan muita. Jokainen meistä on tosi hyvä monissa asioissa ja sitä kannattaa aika ajoin itselleen muistuttaa. Hyvä itsetunto on puskuri muiden suunnasta tulevalle negatiiviselle palautteelle, jolta meistä kukaan ei kokonaan välty. Muista, että itselle voi ja pitää olla armollinen, Hyyrynen painotti.

Kevään ylioppilas Emilia Laitinen tuli lakkiaisiin Lappeenrannasta ja Heikki Sipari Vekaranjärveltä, jossa aloitti varusmiespalveluksen heinäkuun kuudes päivä. Emilia Laitinenkin oli jo ehtinyt aloittaa diplomi-insinöörin opinnot teknillisessä yliopistossa.

Myös Siparilla on opiskelupaikka jo taskussa. Hän aikoo olla armeijassa täydet 347 päivää ja aloittaa vuoden päästä kauppatieteiden opinnot Jyväskylän yliopistossa.

– Liiketoiminta kiinnostaa ja uskon, että koulutus on niin monipuolista, että se antaa mahdollisuuden sijoittua monelle alalle.

– Armeijassa olen viihtynyt tosi hyvin. Tupalaiset ovat mukavia. Fyysisesti on ollut rankkaa niin kuin pitääkin. Koronan vuoksi myös armeijassa on poikkeusjärjestelyjä. Ollaan aina neljä viikkoa kiinni ja sitten kaksi vapaalla.

Emilia Laitinen kertoo, että hänellä on jo pitkään ollut pieni unelma lähteä lukemaan diplomi-insinööriksi.

– Olin yläasteen kasiluokalla työharjoittelussa Porvoon Nesteen öljyjalostamolla ja siellä se kipinä syttyi. Olen aina tykännyt matematiikasta ja haluan yhdistää teoriaa käytäntöön.

Emilia Laitinen onnistui myös saamaan vuokra-asunnon yksityiseltä, että ei tarvinnut mennä opiskelija-asuntolaan.

  • Slider image

Lähes kaikki keväällä kirjoittaneet pääsivät lauantaina ikimuistoiseen lakkiaisjuhlaan.

  • Slider image