Haminan talousalueen uutislehti

Riemuylioppilaiden juhlat peruuntuivat

Penkkareiden peikot helmikuussa 1970.

Riemuylioppilaiden tulo Haminan lukion lakkiaisiin peruuntui.

– Keväällä riemujuhliin meitä oli tulossa kolmisenkymmentä ja tästä joukosta kymmenkunta koulun juhlaan. Kun lakkiaiset koronapandemian vuoksi siirtyivät syksyyn, meitä oli tulossa vielä viitisentoista, mutta kun pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi meistä vain kaksi olisi saanut osallistua juhlaan, väkimäärä kuihtui, 50 vuotta sitten Haminan yhteislyseosta ylioppilaaksi kirjoittanut Juha Pääkkönen kertoi.

– Kun yksi ja toinen perui tulonsa, niin peruttiin koko riemuylioppilaiden tapaaminen. Alun perin tavoitteena oli, että olisimme käyneet lakkiaisten jälkeen yhdessä syömässä ja muistelemassa menneitä.

– Vähän harmittaa, että kokoontuminen peruuntui. Ensi vuonna on taas seuraavan vuosikurssin vuoro osallistua juhlaan, Pitäjänsaaren kellertävässä puutalossa koulutiensä aloittanut ja kokoontumisen primus motor Juha Pääkkönen sanoi.

Hyvin 1970 ylioppilaaksi kirjoittaneet kaverukset ovat kuitenkin pitäneet yhtä.

– Haminan yhteislyseon seniorit ovat järjestäneet koulun tasavuotisjuhlia. Ensimmäisen kerran me olimme joukolla mukana 1994, kun koulu täytti sata vuotta. Bileet järjestettiin myös silloin, kun koulu täytti 105 ja 110 vuotta.

– 105-vuotisjuhlista lähtien olemme tavanneet myös joka toinen vuosi Tattoossa aina lauantaisin puistokonsertin jälkeen ja Tattoo-kutsu on voimassa edelleen.

– Nyt viimeisinä vuosina olemme tavanneet pari kertaa vuodessa myös Helsingissä, kun kaikki ovat jo eläkkeellä ja aikaa on.

Vantaalla asuvilla Pääkkösillä on myös kesäpaikka Haminassa.

Pääkkönen muistelee, että yhteislyseossa oli silloin perinne, että ekaluokkalaiset ovat ensimmäisessä kerroksessa ja siitä sitten kavuttiin pikkuhiljaa tiedon portaita ylöspäin niin, että kasiluokkalaiset olivat ylimmässä eli viidennessä kerroksessa.

– Keskikoulussa oli kolme rinnakkaisluokkaa, mutta lukiossa enää kaksi. Lukiossa A-luokkalaiset keskittyivät kielten opiskeluun ja B-luokkalaiset matematiikkaan ja fysiikkaan.

Juha Pääkkönen oli B-luokalla ja hän kertoi, että heillä oli 13 tuntia viikossa ”kaunoa”. Ilmaisu tuli silloisesta matikan ja fyssan opettajasta Kauno Suurnäkistä, joka oli myös heidän luokanvalvoja.

Juha Pääkkönen jatkoi opintoja Teknillisessä Korkeakoulussa Otaniemessä ja valmistui diplomi-insinööriksi niin kuin puolet lyseon B-luokkalaisista, niin sanotun uuden matematiikan linjan oppilaista.

– 1960-luvulla Haminassa oli vielä paljon puutaloja, kolme elokuvateatteria ja kolme sahaa, yksi Tervasaaressa ja kaksi Hillonlahdella. Viikonloppuisin käytiin baareissa ja elokuvissa. Kantapaikkoja olivat Tohmon baari ja Kulmanbaari ja joillakin myös Vanhalan baari nykyisessä Tanelinkulmassa, Pääkkönen muistelee.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide