Haminan talousalueen uutislehti

Viisi tähteä tuikkii Tähtikadulla

Haminan Tähtikadun ensimmäiset tähdet julkistettiin Valojen yön avajaistapahtumassa Raatihuoneentorilla. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen valitsi tähdet kesän aikana kansalaisilta saatujen ehdotusten pohjalta.

Raatihuonetta kiertävään jalkakäytävään saivat nimensä ensimmäiset haminalaistähdet taiteilija Hugo Simberg, keihäänheittäjä Tapio Korjus, hiihtäjä Marjatta Kajosmaa, kirjailija Helvi Hämäläinen ja sotilas, Mannerheimristin ritari Einar Schadewitz.

Haminan ja Vehkalahden alueella syntyneet tai pitkään vaikuttaneet merkkihenkilöt saivat omat, ikuiset tähtensä Raatihuoneentorin sisäkehälle.

Jokainen jalkakäytävän pintaan upotettava, Haminan tähtilinnoitusta kuvaava tähti kunnioittaa Haminan-Vehkalahden alueella vaikuttaneen henkilön elämäntyötä.

Rakuunasoittokunnan trumpettiryhmä toi juhlavuutta tilaisuuteen, jossa mukana itse tähdistä olivat Tapio Korjus ja Marjatta Kajosmaa. Hugo Simbergin omaisia edustivat Jan ja Alf Simberg ja paikalla olivat myös Schadewitzin pojat Aki ja Kai.

– Isämme kuuluminen tähän tähtikatraaseen oli yllätys. Tapio Korjusta osasin tähtikaartiin veikatakin, sanoi Aki Schadewitz.

Iltapäivän tilaisuus keräsi Raatihuoneentorin ympärille jonkin verran yleisöäkin. Marja ja Paavo Manninen luonnehtivat ideaa Tähtikadusta erinomaiseksi.

– Tähtikadulla kohtaavat menneiden vuosikymmenien Hamina – Vehkalahden merkkihenkilöt, joita on syytä kunnioittaa. Pikkukaupungiksi Haminassa tapahtuu paljon hienoja juttuja, arvioi Marja Manninen.

Seuraavan sadan vuoden aikana tähdistä on tavoitteena syntyä tasainen helminauha Raatihuoneen ympärille. Tähtikadun tähtiä lisätään tulleiden ehdotusten pohjalta vuoden tai kahden vuoden välein.

Nimiä oli tarjolla useampiinkin laattoihin

Valinnan vaikeus oli kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mielessä, kun hän seuloi Tähtikadulle ehdotettujen nimien listaa.  Ehdotuksia tuli kaikkiaan 143, joissa oli ehdotettu Tähtikadulle kaikkiaan 70 kansalaista.

– Valitun henkilön piti olla syntyperäinen haminalainen. Nimiä oli löydetty eri toimialoilta ja mukaan piti sopia historian henkilöiden ohella eläviäkin, kiteytti Muhonen valintojaan.

Idean Raatihuoneentoria kiertävästä Tähtikadusta esitti Hamina Tattoon Lassi Ikäheimo. Mallina voidaan pitää vaikka Hollywoodin vastaavaa katua Walk of Fame. Haminan etu on kuitenkin se, että paikkana kiertävä Raatihuoneentori on sattuvampi.

Muhonen lupaa Tähtikadulle lisääkin nimiä:

– Niitä saattaa tulla jatkossa yksittäin, mutta voi tulla useampiakin. Määrää on syytä miettiä, mutta monipuolisuus on tässä tärkeää.

Tähtikadun nimien valinta teetti Muhosen mukaan töitä:

– Valinnan vaikeutta oli, kun ehdotuksiakin tuli useita kymmeniä. Sivuun jäivät nyt merkkihenkilöt, joita on jo jollakin tavalla muistettu, kuten Pelle Miljoona, Varvara ja vaikkapa Kari Lindberg.

– Tähtikadusta voi hyvinkin tulla monivuotinen vetovoimakohde Haminalle Suurlipun lailla. Toteutuksena tämä on kuitenkin edullinen, arvioi Muhonen.

– Tähtikatu tukee mainiosti Hamina – Vehkalahden monipolvista historiaa. Täältä löytyy runsaasti henkilöitä, jotka tähtensä ovat ansainneet, sanoi Muhonen Tähtikadun avajaisissa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli