Haminan talousalueen uutislehti

Autokauppa hiipuu historiaan Haminassa

Haminalainen autokauppa hiljenee syys-lokakuun vaihteessa, kun Autosalvan omistama Vaihto-Autosalpa lopettaa. Automyynti on toiminut entisissä Autoportin tiloissa.

Vuonna 2013 Autoportti myi autokaupan liiketoiminnan Autosalvalle, jolloin Haminaan jäi käytännössä vain Vaihto-Autosalvan vaihtoautojen myyntiä.

Jo 1990-luvulla toimintansa Haminassa lopetti 1972 aloittanut Auto-Viiala, joka toimi mm. Toyotan piirimyyjänä.

Autoportilla on Haminassa pitkät perinteet. Viljo Kuismanen perusti liikkeen vaimonsa Enidin kanssa 1961. Ensimmäiset NSU-moottoripyöränsä ja -autonsa Autoportti myi Isoympyräkadun ja Maariankadun kulmatontilla, jossa nykyisin on parkkipaikka.

Kuismasten yritykseen tuli lisää uutta virtaa sen saatua 1963 Datsunin piirimyyntioikeudet.

– Siitä lähtien Datsun, nykyiseltä nimeltään Nissan on ollut haminalaisen autokaupan veturina. Parhaina vuosina myimme lähes 300 uutta Nissania, muistaa Juha Rinne, josta tuli 1988 Autoportin omistaja yhdessä Pentti Kotirannan kanssa Kuismasten jäätyä eläkkeelle. Autoportti siirtyi kokonaan Rinteen perheen omistukseen 2005 Kotirannan menehdyttyä.

– Vuonna 1991 teimme rohkean liikkeen rakentamalla kokonaan uuden autotalokiinteistön Merikadulle vanhaa myymäläämme vastapäätä. Uuden kiinteistön valmistuttua autokauppaan iski totaalinen lama devalvaatioineen, mutta siitäkin selvittiin.

– Autoportti oli Nissan-myyjänä maamme ykkönen kolmena vuotena ja se kyllä näkyi täällä Kaakonkulman teillä. Haminalaisten ja koko Kaakonkulman asiakkaiden kannalta autokaupan loppuminen on tietenkin harmillista, sanoo Rinne.

Autoportti muistetaan ennenkaikkea Datsunista ja sitä seuranneesta Nissanista, mutta edustuksia oli vuosien aikaan myös mm. Chrysler, Dodge, Jeep, Seat, Fiat ja viimeisimpänä Peugeot.

Huonekalukauppa valtaa autokaupan liikekiinteistön

Autosalpa lopettaa autokaupan Haminassa syys-lokakuun vaihteessa. Kahdeksassa toimipisteessä toimivalla konsernilla on ollut seitsemän vuoden ajan lähinnä vaihtoautoihin keskittynyt autokauppa entisissä Autoportin tiloissa, mutta nyt konserni luopuu liikepaikasta.

– Ratkaisevaa päätöksessämme on koronapandemian vaikutus uusien autojen myyntiin. Kun uuden auton kauppa on flopannut alkuvuoden aikana 20 – 30 %, vaikutukset näkyivät myös Haminan Vaihto-Autosalvassa, sanoo Autosalvan toimitusjohtaja Tuukka Siren.

– Meillä on autokauppa Karhulassa, jonne Etelä-Kymenlaakson toiminnot nyt keskitetään.

Entinen Autoportin autokauppakiinteistö ei kuitenkaan jää tyhjäksi, sillä vuodenvaihteen jälkeen viimeistään keväällä kiinteistöön muuttaa Merikadun toiselta puolelta kansainvälinen huonekalukauppajätti JYSK, jolla on Suomessa 86 toimipistettä, globaalisti 51 maassa toimivalla konsernilla on lähes 3 000 toimipistettä.

Haminassa JYSK avasi liikehuoneiston vuonna 2005.

JYSKin perustaja Lars Larsen avasi ensimmäisen myymälänsä Aarhusissa Tanskassa vuonna 1979. Vuodesta 1984 alkaen toimintaa on laajennettu voimakkaasti maan rajojen ulkopuolelle. Konsernin vuosiliikevaihto on lähes 5 miljardia euroa ja työntekijöitä on  noin 24 000.

Autokaupan liikekiinteistössä on ollut myymälätilaa noin 1 100 m2. Parhaillaan tontille rakennetaan noin 350 m2:n verran lämmintä varastotilaa huonekalukaupalle.

– Siirrymme keväällä nykyisiä tilojamme selvästi suurempiin tiloihin. Se ei suoranaisesti vaikuta tuote­segmenttiimme, sillä kaikki tuotteemme ovat myynnissä kaikissa toimipaikoissamme.  Väljemmissä tiloissa saamme tuotteemme kuitenkin paremmin esille, sanoo JYSK Suomen kehityspäällikkö Jan-Erik Volotin.

Liikekiinteistön kanssa samalla tontilla sijaitsee myös autojen huoltorakennus, jossa toimii myös autojen katsastuskonttori. Huonekalujätin tulo naapuriin ei vaikuta niiden toimintaan.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli