Haminan talousalueen uutislehti

Tienrakentaja tilasi tilataidetta opiskelijoilta

Aisopoksen satuun viittaava kuvitus ”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” tuo taiteen muodossa luonnon osaksi ympäristöä Patomäen tunnelin ylittävän Porvoonjoentien kaiteisiin. Rosalinda työssään.

Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulujen yhteenliittymän LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toteuttamat ympäristötaideteokset tulevat koristamaan rakenteilla olevaa Vt 12 Lahden eteläisen kehätien Patomäen tunnelin suuaukkoa ja tunnelin ylittävien katujen betonikaiteita.

Yksi palkituista opiskelijoista on haminalainen Rosa­­lin­da Louhijoki, jonka suunnittelemat ja toteuttamat työt koristavat aikanaan Lahden eteläisen ohitustien maisemia.

Rosalinda kertoo saaneensa ensimmäiset opit kuvataiteeseen Haminan kuvataidekoulusta. Valmistuttuaan ylioppilaaksi hän on jatkanut opintoja Kymenlaakson kansanopistossa, Hyvinkään amk:n kuva-artesaanilinjalla ja nyt opinnot jatkuvat LAB-ammattikorkeakoulussa.

– Taide ja piirtäminen ovat aina kiinnostaneet siitä lähtien, kun kynä kädessäni pysyi, kertoo Rosalinda.

Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen yhdistymisen myötä syntynyt LAB-ammattikorkeakoulu, oli luonnollinen valinta tienrakentaja VALTARI-allianssille, joka ryhtyi ideoimaan maisemallista toteutusta kehätien kohteisiin.

Yhteistyötä tarjottiin LAB:n opiskelijoille, jotka saivat tehtäväksi suunnitella Patomäen tunnelin suuaukon betonipintaan ja tunnelin ylittävien katujen betonikaiteiden pintaan julkisen tilan taideteokset. Teokset tuli voida toteuttaa maalaamalla.

Nopeasti havaittiin, että opiskelijoiden työt olivat erittäin korkeatasoisia ja että niitä voitiin verrata ammattilaisten tekemiin töihin. Rosalinda Louhijoen suunnitelma oli Markus Liljan ja Fia Kiukkosen teosten ohella palkittujen joukossa odottaen toteutumistaan.

– Olimme otettuja siitä, kuinka monipuolista ympäristötaidetta opiskelijat suunnittelevat ja kuinka erilaisia ehdotuksia heiltä saimme. Toteutettavien teosten valinta ei ollut kovin helppoa. Visuaalisen ilmeen lisäksi valinnassa painottui työn toteutettavuus, eli miten se teknisesti on toteutettavissa ja miten se sopii kyseiseen ympäristöön, kertoi maisemasuunnittelija Tarja Kojo VALTARI-allianssin AFRY Finland Oy:stä.

Rosalindan suunnittelemat teokset toteutetaan kokonaisuudessaan. Puut-taideteokset tulevat koristamaan Patomäen tunnelin suuaukkoja.

Aisopoksen satuun viittaava kuvitus ”’Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” tuo taiteen muodossa luonnon osaksi ympäristöä Patomäen tunnelin ylittävän Porvoonjoentien kaiteisiin.

– On aivan mahtavaa tällainen mahdollisuus saada omat työt julkisesti esille. En aluksi ollut uskoa tätä todeksi, olen hyvin innoissani tästä projektista. Toivon, että teoksemme innoittavat muitakin tahoja toteuttamaan ympäristötaidetta, esimerkiksi kerrostalojen seinään. Taide on tärkeää ja piristää usein hyvin harmaata katukuvaa, sanoi Rosalinda.

Rosalindan mukaan inspiraatio ehdotukselle tuli lähistön luonnosta, jota halusin korostaa teoksessa.

– Kettu päätyi useaan tekemääni raakaan luonnokseen, joten keskityin siihen, onhan repolainen tuttu näky kaupungeissa.

– Tämä on minulle hieno mahdollisuus, jolla uskon olevan merkittävää painoarvoa cv:ssäni hakiessani alan töitä, kertoi Rosalinda.

Nyt opiskelija työskentelee määräaikaisena suunnittelijana tienrakentajan palveluksessa.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös