Haminan talousalueen uutislehti

Korona otettava tosissaan

Maskisuositus vai maskipakko? Molemmat tähtäävät samaan tavoitteeseen eli koronapandemian pysäyttämiseen.

Maskisuositus vai maskipakko? Molemmat tähtäävät samaan tavoitteeseen eli koronapandemian pysäyttämiseen. Suomen linjauksen mukaan pandemian pysäyttämisen keskeisiä välineitä ovat myös käsihygienia ja turvavälit ja kaiken taustalla tiivistetään testaamista.

Jos pandemia kiihtyy leviämisvaiheeseen, silloin on terävöitettävä kaikkia mahdollisia keinoja. Maskisuositus tulee säätää koskettamaan kaikkia julkisia sisätiloja ja julkista liikennettä, samoin yleisötilaisuuksia, joissa lähikontaktien syntymistä ei voi välttää.

Onko meillä suomalaisilla jokin sisäänrakennettu syy välttää maskien käyttämistä, vaikka niitä on selkeästi suositeltu käytettäväksi esimerkiksi joukkoliikennevälineissä? Yleisön reaktiot esimerkiksi Hamina – Kotka -busseissa ovat yllättäneet eri tavoilla. Eräs maskinkäyttäjä sai vihaisen kanssamatkustajan silmilleen, ellei tämä heti poista maskiaan.

Ei ole olemassa tieteellistä faktaa, joka väheksyisi maskisuositusta. Senvuoksi suositus on syytä ottaa vakavasti. Toistaiseksi maskien käyttäminen Hamina – Kotkan joukkoliikenteessä on satunnaista, mutta on perusteltua noudattaa maskisuositusta aukottomasti.

Suositus on asennekysymys, jota ei laillakaan voi määrätä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson onkin sanonut, että korona ei lähde meiltä sakottamalla. Korona lähtee, kun asenne sen kitkemiseen yleistyy ja kaikki ottavat vakavasti suojautumisohjeet.

Tiistain uutiset lähes 150 uudesta tartunnasta kielivät siitä, että pandemian kiihtymisvaihe on alkamassa. Se johtaa mitä ilmeisimmin rajoitustoimien kiristämiseen mm. ravintola-alalla.

Korona-arki tuli maanantaina myös Linnoituksen päiväkotiin Haminaan. Yhdellä lapsella todettu koronavirus johti koko solun 17 lapsen ja 11 hoitohenkilön pariviikkoiseen kotikaranteeniin.

Korona on näkymätön uhka terveydellemme. Vain me itse pystymme omilla toimillamme ehkäisemään sen leviämistä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide