Haminan talousalueen uutislehti

Kotitimpurille oikeat vinkit

Remontoijan apu -ryhmän perustaneiden yritysten edustajat vas. Kai Saarinen Puupojista, Jussi Erkinheimo Heikki Pousi Ky:stä, Sami Mankinen Haminan Värisilmästä sekä Niko Kaartinen Heikki Pousi Ky:stä.

Vanhan rakennuksen ja huoneiston remontoiminen on taitolaji, johon eivät jokaisen innokkaan tee-se-itse -miehen tai -naisen taidot riitä. Rakentamisen ammattilaisten kolmikko on Haminassa perustanut tiimin, joka tarjoaa remontoijille asiantuntijavinkkejä ja tarvittaessa muutakin apua.

Rakentamiseen apua -ryhmään kuuluvat Rakennus- ja saneerauspalvelu Heikki­ Pou­si, rakentajan kauppa Haminan Puupojat sekä Haminan Värisilmä.

– Meillä jokaisella on omat osaamisalueemme ja yhteinen tavoitteemme on madaltaa remonttien aloittamisen kynnystä. Tarjoamme kotiremontoijalle apua remontin ongelmakohtiin  alkaen luvista ja rakentamismääräyksistä. Tarvittaessa voimme piipahtaa itse työmaallakin, sanoo toimitusjohtaja Jussi Erkinheimo Heikki Pousi Ky:stä.

Kolmikko on parhaillaan kartoittamassa kotiremontoijien tarpeita:

– Niitä voi olla monenlaisia. Täyttämällä laatimamme lomakkeen pystymme määrittelemään suurin piirtein ongelmakohdat, joissa apua tarvitaan. Lomakkeita saa meiltä Pousilta, Puupojista sekä Värisilmästä, vinkkaa Erkinheimo.

Kotiremontoijalle aloittamisen kynnys voi olla jo liian korkea. Materiaalit ovat vuosien aikana muuttuneet, samoin rakennusmääräykset.

– Esimerkiksi tiukan asbestilain pykälät on huomioitava ennen aloittamista. Suomessa asbestia on käytetty rakentamisessa 1920–1990-luvuilla. Erityisen runsaasti asbestia löytyy vuosien 1963 ja 1979 välillä rakennetuista rakennuksista. Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa kokonaan vuonna 1994.

Asbestia voi löytyä esimerkiksi tasoitteista, rakennuslevyistä, liimoista, vinyylilaatoista ja vaikka putkieristeistä.

– Kylpyhuonerempassa suositellaan aina käytettäväksi alan ammattilaisia, joilta löytyy esim. voimassa olevat sertifikaatit veden­eristystöiden suorittamiseen. Virheellisesti tehtynä ja mahdollisen vesivahingon tapahduttua ei vakuutus välttämättä korvaa mahdollisia aiheutuvia vahinkoja.

– Kun tunnustaa tiedolliset puutteet, ammattilaiset ovat valmiina auttamaan. Esimerkiksi taloyhtiöissä on tehtävä remontointi-/muutostyöilmoitus suhteellisen pienistäkin remonteista, muistuttaa Erkinheimo.

Rakentajan kauppa Puupojat myy kaiken rakentamiseen tarvittavan puutavaran. Hyllytavara ovat myös kaikki tarvittavat työkalut.

– Puupojilta saa apua rakennusmateriaalien oikeaan valintaan, lvi-tarvikkeiden ostoon ja jopa sähköpuolen tavaroiden hankintaan. Vinkkejä, ideoita työkaluineen ja koneineen löytyy myös joka lähtöön, sanoo Puupoikien Kai Saarinen.

– Värisilmästä saa ammattilaisten avun kaikkiin kodin pintoihin, tuoteryhmissä maalit, tapetit, kaakelit ja lattianpäällysteet, vakuuttaa Värisilmän Sami Mankinen.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli