Haminan talousalueen uutislehti

Vastuu on meillä itsellämme

Sodan käyneiltä veteraaneilta olen kuullut, että ohjesäännöt ja erilaiset määräykset olivat tärkeitä joukkojen johtamisen eli lähinnä hyökkäys- ja puolustusoperaatioiden onnistumisen kannalta.

Sodan käyneiltä veteraaneilta olen kuullut, että ohjesäännöt ja erilaiset määräykset olivat tärkeitä joukkojen johtamisen eli lähinnä hyökkäys- ja puolustusoperaatioiden onnistumisen kannalta. Asemasotavaiheessa vammoitta selviäminen oli veteraanien mukaan kuitenkin kiinni ennen muuta sotilaan omasta käyttäytymisestä. Juoksuhaudan reunan yli ei päätä kannattanut nostaa, vaikka monesti uteliaisuus oli ottaa vallan.

Nämä vuosikymmenien takaiset kokemusperäiset viisaudet ovat tulleet mieleeni seuratessani viimeaikaista koronakeskustelua.

Päähuomion tuntuu saavan se, miten hallitus ja viranomaiset ovat onnistuneet linjauksia, suosituksia ja määräyksiä antaessaan. Kritiikki hallituksen päättämättömyyttä ja sekavia tiedotustilaisuuksia kohtaan on sinänsä paikallaan. On tärkeää, että viranomaisviestit kansalaisille ovat pandemian aikana selkeitä ja käyttäytymistämme oikealla tavalla ohjaavia.

Suosituksilla on kuitenkin vain teoreettinen merkitys, jos kansalaiset eivät toimi niiden mukaisesti. Maskitta kauppaan menoa voi esimerkiksi verrata juoksuhaudan reunan yli kurkkaamiseen ajatuksella, että eihän se naapuri juuri nyt ole siellä ”päivystämässä”.

Me emme koskaan tiedä, missä koronavirus luuraa. Siksi sen läsnäolo kannattaa ottaa huomioon ja siltä kannattaa pyrkiä suojautumaan kaikkialla, missä liikumme.

Olen nyt runsaan viikon verran totutellut elämään Espanjan kaakkoisrannikolla Orihuela Costalla. Tarkoitus on viettää täällä kodinomaista elämää parin kuukauden ajan syksyllä ja sitten taas jossakin vaiheessa alkuvuodesta muutaman kuukauden ajan. Koronatilanne on Espanjassa ollut katastrofaalisen rankka alusta pitäen. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuret – suuremmat, mitä Suomessa. Voimakkaimmin korona on jyllännyt miljoonakaupunki Madridissa. Täällä Valencian itsehallintoalueella tartuntamäärät ovat koko maan alhaisimpia. Juuri nyt ns. toinen aalto on myös vaimenemaan päin.

Kevään rankat opit on Espanjassa otettu tosissaan. Täällä hallituksen päätökset eivät ole ”suosituksia eivätkä linjauksia”, vaan ihan aitoja määräyksiä. Kansalaiset noudattavat niitä myös piirun tarkasti. Maskit ovat aina päällä, kun lähdetään pois kotoa. Käsidesiä käytetään kauppoihin ja julkisiin tiloihin mentäessä ja sieltä ulos kuljettaessa. Kaupan kassa desinfioi liukuhihnan sekä korttipäätteen jokaisen asiakkaan jälkeen ja etäisyydet pidetään kahdessa metrissä suosiolla.

Vihannesaltaalle ei ruokakaupassa ole asiaa ilman kertakäyttöisiä suojakäsineitä, joita kaupat tarjoavat asiakkailleen korvauksetta. Näitä käyttäytymismalleja valvoo niin kauppojen ja julkisten palvelupisteiden henkilökunta kuin kanssa-asiakkaatkin. Viranomainen taasen voi antaa sakkoja, jos liikut maskitta julkisilla paikoilla.

Olen kokenut niin, että täällä maskin käyttö, etäisyyksistä huolehtiminen ja muut varautumiskeinot eivät ole heikkouden osoituksia. Eikä se, että ”ojennan” naapuria laittamaan maskin kasvoilleen, ole puuttumista hänen yksityisyyteensä. Kaikki nämä ovat positiivisia merkkejä omakohtaisen vastuun kantamisesta tartuntojen torjumiseksi. Se on parasta, mitä kukin meistä voi itse tehdä korona-aikana niin täällä Espanjassa kuin Suomessakin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus