Haminan talousalueen uutislehti

Haminan kaupunki jatkaa 43 kaupunginvaltuutetulla

Haminan kaupunginvaltuusto päätti, että myös seuraavalle valtuustokaudelle valitaan vaaleilla 43 valtuutettua. Vaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa.

Kaupunginvaltuuston päätös ei ollut yksimielinen, sillä valtuutettu Tero Pasi (Liike nyt) esitti valtuutettujen määrän pudottamista 27:ään.

Tuen esitykselleen Pasi sai ryhmätovereiltaan Kalle Heijarilta ja Tomi Tuomisalolta, joiden lisäksi vain valtuutettu Ismo Kiuru (kesk) päätyi kannattamaan valtuuston koon pienentämistä.

Kaupunginvaltuuston päätös valtuutettujen määrän pitämisestä 43:ssa vuosiksi 2021 – 2025 syntyi äänin 38–4, kun valtuutettu Markku Porkka (sd) ei saanut etäyhteytenä pidetyssä kokouksessa laitteitaan pelaamaan juuri äänestyksen aikana.

Kuntalaissa määritellään valtuuston kooksi 27 valtuutettua, kun kunnan asukasmäärä on 5 001 – 20 000 asukasta.

Kun Haminan kaupungin väkiluku putosi laskennassa alle 20 000 eli 19 970:een, kaupunginvaltuusto olisi voinut päättää, että 27 valtuutettua riittää Haminalle. Päätös valtuutettujen määrästä kuuluu kaupunginvaltuustolle.

– Valtuutettujen määrällä on myös taloudellinen merkitys. Pienemmällä porukalla päätöksistä tulisi entistä vastuullisempia, sanoi Pasi.

Ryhmätoveri Tuomisalo komppasi:

– Haminan asukasmäärä on ollut laskeva jo 10 vuotta. Muutokseen on vain sopeuduttava ja 27 valtuutettua riittää Haminassa kattavaan päätöksentekoon, sanoi Tuomisalo.

Laajassa keskustelussa valtuutettujen määrää vähentäminen ei saanut kannatusta.

– Tärkeintä on Haminan elinvoiman kasvattaminen. Vielä ei tule antaa periksi, tässä vaaditaan tarmokasta työtä, sanoi valtuutettu Peter Muurman (ps).

Monissa puheenvuorissa pelättiin valtuutettujen määrän myös kaventavan demokratiaa, kun pienillä puolueilla olisi aikaisempaa olennaisesti vaikeampaa yltää valtuustopaikkaan.

– Valtuutettujen määrän pudottaminen olisi luovuttamista. Jos Haminan asukasluku jää pysyvästi alle 20 000:n, valtuutettujen määrää tulee tarkastella uudelleen syksyllä 2025, sanoi valtuutettu Veli-Matti Hartikainen (kok).

– Valtuuston pienentäminen pudottaisi valtuustoista pienet puolueet ja se kaventaisi suoraan kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa valtuutettujen kautta, kiteytti valtuutettu Jorma Kasari (sd).

Haminan kaupunginvaltuusto siunasi yksimielisesti tukensa itäisen rantaradan suunnitteluyhtiölle.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli