Haminan talousalueen uutislehti

Korona haastaa Haminan taloutta

Uuden paloasemen rakentamiseen menee ensi vuonnakin vielä noin miljoona euroa.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen näkee Haminan kehityksessä runsaasti positiivisia merkkejä.

– Vaikka asukasluku onkin vähentynyt, työpaikkojen määrä on kasvanut. Googlen viime vuonna julkistama 1,2 miljardin euron lisäinvestointi on Haminan elinkeinoelämän kannalta merkittävä ja tarjoaahan palvelinkeskus työpaikkoja valmistumisen jälkeenkin, sanoi Muhonen ensi vuoden talousarvion esittelytilaisuudessa.

Kaupunginhallituksen hyväksymässä ensi vuoden talousarvioehdotuksessa kaupunkia ja sen palveluita kehitetään edistämällä kumppanuuksia, vahvistamalla kaupunkilaisten osallisuutta sekä panostamalla laadukkaaseen kasvatukseen ja opetukseen.

Henkilöstön osaamisen ja uudistuvan johtamisen avulla pyritään parantamaan elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia turvaamalla myös hyvät sote-lähipalvelut.

Vaikka myös taloussuunnitelmavuosien 2022 – 2023 tulosennusteet ovat positiivisia, koronaan liittyvä epävarmuus tuo haasteita Haminaankin:

– Keskeistä on se, millaiset koronan vaikutukset kuntien veropohjaan lopulta ovat ja millainen lasku seuraaville vuosille siirtyvästä kiireettömästä hoidosta kunnille muodostuu. Tilannettamme helpottaa kaupungin tälle vuodelle ennakoitu hyvä tulos, arvioi Muhonen.

Koronan vaikutuksista oli huolissaan myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd):

– Korona on mullistanut koko julkisen talouden. Kunnille osoitettu valtion lisätuki on nyt huomattava helpotus. Työpaikkojen määrä Haminassa on kasvussa ja tavoitteena on saada jatkoa myös Asumassa Haminassa -projektiin, sanoi Erkkilä.

Kunnallisverolla kerätään ensi vuonna Haminassa 72,6 miljoonaa euroa, joka syntyy 21 %:n kuntaverolla. Kiinteistöverojen tuotoksi on arvioitu 6,9 miljoonaa euroa.

Kaupungin kuluvan vuoden tulosennuste on noin 4,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja vesiliikelaitoksen tulos huomioiden jopa yli 5,7 miljoonaa ylijäämäinen.

Talousarviossa on varauduttu Kymsoten tulosennusteen mukaisen kumulatiivisen alijäämän kattamiseksi noin 2,0 miljoonalla eurolla pakollisen varauksen kirjaamiseen.

– Talousarviota parempi tulos muodostuu valtion kuntatalouteen tänä vuonna osoittamasta merkittävästä koronatukipaketista, kun valtionosuudet toteutuvat n. 5 miljoonaa euroa budjetoimaamme suurempina, sanoi Haminan talousjohtaja Olli Vilen.

Investoinneissa pääpaino on tytäryhtiöissä. Kaupungin nettoinvestoinnit 2021 ovat noin 10,5 miljoonaa euroa, vesiliikelaitoksen investointien kanssa summa nousee 11,4 miljoonaan euroon.

Suurimpia investointikohteita ovat uuden paloaseman valmistuminen, Tervasaaren laiturien uusiminen, katujen saneeraukset sekä koulujen ja päiväkotien pienet peruskorjaukset.

Kaupungin lainamäärä kasvaa yhteensä 90 miljoonaan euroon eli asukasta kohden lainaa on ensi vuonna  noin 4 500 euroa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli