Haminan talousalueen uutislehti

Yhdysvaltojen vaalitulosta odotetaan

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat mielenkiintoarvoltaan tämän vuoden kovimpia juttuja. Tulosta odotetaan pelolla ja riemulla riippuen odottajasta.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat mielenkiintoarvoltaan tämän vuoden kovimpia juttuja. Tulosta odotetaan pelolla ja riemulla riippuen odottajasta.

Kun Donald Trump valittiin neljä vuotta sitten presidentiksi, hän yllätti suomalaiset. Hesarin nettiversion gallupin mukaan Trumpin voittoon uskoi vain 18 % suomalaisista. Myös oma ennusteeni meni metsään. Voittoon Trump kuitenkin nousi yllättäen lopulta omatkin joukkonsa.

Tällä kerralla demokraattien ehdokas Joe Biden on ennakkoon selvästi paremmissa asemissa, kuin Trumpin neljän vuoden takainen vastustaja Hillary Clinton. Suosikki oli Clintonkin, mutta vaaleja ei ratkaistukaan äänimäärällä, vaan osavaltioiden mandaattien määrällä. Trump vei niukat voitot vaa’ankieliosavaltioissa saaden lopulta myös enemmän valitsijamiehiä. Clintonin keräämä äänimäärä oli kuitenkin 3 miljoonaa enemmän kuin Trumpilla.

Trumpin vakavin vastustaja vaaleissa on piinallinen koronapandemia, jonka uhreina on menehtynyt jo 225 000 amerikkalaista. Trump saa maksaa leväperäisyydestään koronan hoidossa, korona on syvä haava kaikkialla Yhdysvalloissa, eikä Trump pääse sitä totuutta pakoon millään tempulla.

Eurooppa ja muu maailma – ehkä Venäjää lukuunottamatta – odottavat Bidenin voittoa. Trump on saanut ”America first” politiikallaan järkkymään lähes kaikki kansainväliset yhteisöt. Nyt maailma odottaa vakautta myös Yhdysvalloilta ja sen voi tuoda vain presidentti Biden.

Loppuuko tämänkertainen vaalisirkus sittenkään vaaleihin? Jos Trumpin tappio on niukka, hän tekee kaikkensa vaalituloksen mitätöimiseksi. Siinä hänellä on tukena maan Korkein oikeus, joka ratkoo kiistanalaiset asia.

Jos Trumpin tappio on selkeä, jakautunut Yhdysvaltain kansa voi astua huomispäivään helpottuneena. Vaalihuoneistot sulkeutuvat varhain ensi tiistaina Suomen aikaa. Tulosta jouduttaneen odottamaan useita päiviä, mutta vaalien suunta selvinnee kuitenkin jo keskiviikon aikana.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide